StoryEditor

"GRAĐANSKA POSLA" U Tuzli SDP otima pozicije i na razini mjesnih zajednica

Piše D  /  30.07.2021., 00:24h

Tema susreta bila je problematika izbora i imenovanja u organe mjesne zajednice u Gradu Tuzli. Tom je prigodom dopredsjednik Nikolić prenio razočaranje načinom izbora koji je u suprotnosti sa Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, pozitivnim zakonskim rješenjima u FBiH i praksi koja je na snazi u većini drugih gradova i općina.

„Način na koji je izvršen izbor članova Savjeta MZ je apsolutno nelogičan, nezakonit i suprotan praksi u drugim gradovima u BiH. Kako pojasniti da u MZ Dokanj HDZ BiH sa 116 glasova ima jednog povjerenika od ukupno sedam, a SDP sa 123 glasa ima četiri člana?! Nažalost, to nije usamljen primjer već pravilo u mjesnim zajednicama gdje god je HDZ BiH osvojio glasove. To se može shvatiti jedino kao pokušaj utišavanja onih koji su u protekle četiri godine ustrajno i glasno tražili jednak tretman za sve građane Tuzle i život dostojan XXI. stoljeća u kojem živimo, a to su: voda, kvalitetnije ceste, saniranje klizišta, zaštita imovine, čišći zrak, pravednija raspodjela novaca iz proračuna“, istaknuo je Nikolić.

Također, dopredsjednik Nikolić je naglasio i problem imenovanja osoba koji nemaju prebivalište u mjesnoj zajednici gdje su imenovani za člana savjeta mjesne zajednice. „U MZ Par Selo jedan imenovani član savjeta nazvao je tajnika mjesne zajednice i upitao ga gdje se nalaze prostorije mjesne zajednice. Kako onda očekivati da ta osoba radi bilo što za dobrobit ljudi koji tu žive?! Takva politika koju provodi SDP zajedno s partnerima prijeti ozbiljnom urušavanju međuljudskih odnosa“, dodao je Nikolić.

Zamjenik predsjednika Skupštine saveza Ivan Vukadin je izrazio čuđenje načinom izbora organa mjesne samoprave u Tuzli.

„Koliko je meni poznato skoro da je pravilo da se za organe mjesne samouprave raspišu zasebni izbori. Ne može kao izborna jedinica za odabir članova u mjesnoj zajednici biti razina općine ili grada. Pored toga, mora se i onima koji nisu članovi političkih stranaka osigurati pravo da biraju i budu birani kroz podnošenje kandidacijskih listi. To su neka osnovna demokratska načela koja vrijede u većini općina i gradova u BiH“, istaknuo je Vukadin i obećao da će unutar Saveza zatražiti raspravu o ovom problemu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 12:17