StoryEditor
bruxelles

Građani EU se teško privikavaju na novu realnost: Mirni prosvjed protiv mjera štednje

Piše hina  /  12.12.2023., 16:10h

Tisuće ljudi, po procjeni policije njih oko 5000, okupilo se u utorak na prosvjedima u Bruxellesu na poziv velikih europskih sindikata da bi zajedničkim snagama osudili skori povratak proračunskih pravila EU-a, sinonima za ograničenje javne potrošnje.

Ovaj  "marš protiv mjera štednje" organiziran je na inicijativu Europske konfederacije sindikata (CES), koja, kako kažu njezini predstavnici, predstavlja 89 nacionalnih organizacija iz gotovo 40 zemalja.

Belgijci, Talijani, Francuzi pa čak i Španjolci promarširali su rame uz rame ulicama europske prijestolnica iza zastava u bojama svojih sindikata.

"Danas su na stolu EU-a mjere štednje, a mi ih više ne želimo", rekla je AFP-u Marie-Hélène Ska, glavna tajnica Belgijske konfederacije CSC (kršćanski sindikati).

Sindikalne organizacije strahuju da će se 1. siječnja ponovno vratiti pravila europskog Pakta o stabilnosti i rastu kojim se, po njihovu mišljenju, riskira "gušenje" javne potrošnje, posebice u zemljama s visokim dugovima.

Ponovno će se početi primjenjivati i simbolična ograničenja, fiksirana na 3 posto odnosno 60 posto BDP-a za javni deficit i dug.

Ovaj je Pakt deaktiviran početkom 2020. da bi se izbjegao kolaps ekonomskih aktivnosti koje su pogodili pandemija koronavirusa, a zatim i rat u Ukrajini. O reformi Pakta trenutačno raspravlja 27 zemalja članica EU-a, a pravila bi mogla biti prilagođena specifičnoj situaciji u svakoj državi. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:18