StoryEditor

Grabar-Kitarović i Milanović razgovarali o opasnostima islamskog ekstremizma u BiH

Piše D  /  03.01.2020., 08:01h

Na pitanje upućeno Kolindi Grabar-Kitarović je li i dalje mišljenja da postoje opasnosti od islamističkog ekstremizma i radikalizma, zbog čeka su stizale oštre reakcije političkog Sarajeva, aktualna predsjednica RH kazala je da je činjenica da se u BiH i dalje isprepliću različiti utjecaji iz vana, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Danas to prepoznaju mnogi, uključujući EU. Macron je nedavno govorio o tome. Mislim da se s tim problemom treba jednostavno suočiti, ne ga nijekati. Vratili su se borci iz Iraka, iz Sirije i iz drugih dijelova, zajedno sa svojim obiteljima. I naravno, treba BiH pomoći zajedno s Hrvatskom i drugim državama EU da kroz razmjenu informacija o obavještajnom sektoru rješavamo takva pitanja”, kazala je Grabar-Kitarović.

Bivši hrvatski premijer ovu je situaciju iskoristio da optuži svoju protukandidatkinju za upropaštavanje odnosa sa susjednim zemljama.

“Dakle, odnose sa Sarajevom ste upropastili, upravo na ovom primjeru, a onda su vas nazvali kraljicom Balkana. Ja bih držao do toga na vašem mjestu. Odnosi sa Slovenijom su nikakvi. Odnosi s Vučićem su famozni. S kim imamo dobre odnose”, upitao se Milanović.

Grabar-Kitarović ustvrdila je da Hrvatska ima izvrsne odnose s nizom država, uključujući i sa svojim susjednim državama.

“Izvrsni su odnosi sa svim državama EU, SAD-om, Ruskom Federacijom, a gradimo odnose i s Kinom, Kanadom, Australijom i drugim izvaneuropskim državama”, kazala je trenutna predsjednica RH koja se bori za drugi mandat na Pantovčaku.

Upitan predstavljaju li džihadisti u BiH prijetnju za Hrvatsku Milanović je kazao da su oni prijetnja za svakoga u Europi usput optuživši Grabar-Kitarović za pogoršavanje odnosa u zemljama u kojima su muslimani većinsko stanovništvo.

-Predstavljaju prijetnju za svakoga u Europi. Međutim, pitanje je koliko je ta prijetnja izražena. Nemamo u ovom trenutku sigurnosne informacije koje možda ima gospođa Kitarović, koliko god da je upropastila SOA-u i koliko god da ubija u pojam s ovim izjavama o korupciji, stranačkim kadroviranjem, proganjanjem ljudi… Dakle, džihadisti u BiH su realnost. To je zemlja u kojoj je puno muslimana vjerom, iz koje ljudi odlaze u borbu na Bliski Istok i vraćaju se indoktrinirani. I tu ne pomažu standardne mjere provedbe zakona, kaznenog progona. To je naprosto nešto što zahtijeva usku suradnju sigurnosnih službi zemalja u regiji. Ali, da je gospođa Kitarović svojim nesmotrenim pričama pokvarila odnose sa zemljom u kojoj su većinom muslimani, i da je ta zemlja susjedna, to je točno, kazao je Milanović.

Odgovarajući na Milanovićevu konstataciju Grabar-Kitarović je kazala da nema apsolutno nikakvih problema s muslimanima, odnosno s Bošnjacima.

“Štaviše poštujem ih, poštujem ih kao jednakopravni, konstitutivni narod u BiH. To da sam upropastila SOA-u apsolutno nije točno. Ja se ne miješam ni na koji način u rad SOA-e. Prema Ustavu i zakonima supotpisujem postavljanje šefa SOA-e, a mogu poslati nadzor u SOA-u u odnosu na to da li su se događala nekakva teža pitanja ili nešto”, rekla je predsjednica RH, prenosi HMS.

Dnevnik.ba

 

29. travanj 2024 17:21