StoryEditor
prevladava vučić

Google "zatrpan" izjavama srbijanskih političara o ljetovanju u Hrvatskoj

Piše desk  /  03.09.2022., 13:25h

Hrvatska, more, Srbija. Riječi koje bi većina onih u Srbiji koji namjeravaju ljetovati u Hrvatskoj utipkala u pretraživač Google.

Između ponuda turističkih agencija i opisa plaža i sunčanih gradova Google će izbaciti i mnogobrojne pozive političara iz Srbije da se ne ljetuje u Hrvatskoj. Kao posljedica toga, na internet forumima građani Srbije pitaju se je li sigurno ljetovati u Hrvatskoj.

Hrvatska, koja se graniči sa Srbijom, uz otoke obuhvaća više od 6.000 kilometara obale Jadranskog mora. Privlačna je milijunima turista, no ne i nekim političarima iz Srbije.

Naime, ako odlučite iz Srbije na Googleu pretraživati odredišta za odmor u Hrvatskoj, već na prvoj strani se može pojaviti izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je 12. kolovoza rekao da “dok je živ neće ići u Hrvatsku na more”.

Nakon prve stranice Google pretrage, ovakve izjave srbijanskog političara sve su vidljivije.

Google rangira rezultate uz pomoć algoritama koji pri pretrazi razmatraju mnoge faktore, uključujući riječi upisanog, relevantnost i upotrebljivost stranica, stručnost izvora, lokaciju s koje je zahtjev unijet, kao i podešavanja.

Iako na prvim stranicama prevladavaju ponude turističkih agencija za ljetovanje u ovoj državi, izjava političara nema malo.

Tako se pojavljuje izjava premijerke Srbije Ane Brnabić iz kolovoza koja objašnjava zašto je 2010. godine ljetovala u Hrvatskoj, potom izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića istog mjeseca koji “nikad neće razumjeti Srbe koji su u Hrvatskoj”.

Prikazuje se i izjava zastupnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Đukanovića koji je nedavno svojim stranačkim kolegama poručio “da mu se ne javljaju ako ljetuju u Hrvatskoj”.

Darija Stjepić, dvadesetpetogodišnja novinarka iz Srbije, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) da izjave političara u Srbiji ne mogu ni na koji način utjecati na njenu odluku hoće li ljetovati u Hrvatskoj.

“Prvenstveno zato što nemam neko preveliko povjerenje u domaće političare i zato što ne mislim da su autoriteti na osnovi čijih bih ja izjava možda kreirala neke svoje stavove i donosila odluke, i vjerujem da je takva situacija s većinom mladih u Srbiji”, smatra Stjepić.

Opširnije na portalu RSE-a.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:32