StoryEditor
bruxelles

Forto: Optimista sam mada nije sigurno kakvi mogu biti dodatni europski uvjeti

Piše fena  /  20.03.2024., 18:32h

Dan uoči zasjedanja Europskog vijeća i odlučivanja o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ministar prometa i komunikacija BiH i predsjednik Naše stranke Edin Forto izjavio je u Briselu da očekuje pozitivnu odluku mada nije sigurno kakvi dodatni europski uvjeti, "osim onih koje smo već čuli“, mogu biti ispostavljeni Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka s europskom komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem, Forto je za N1 izjavio da je nacrt europske odluke spreman, ali i da nitko ne zna točno o kojim uvjetima može biti riječ.

Ako Vijeće i da ‘zeleno svijetlo‘ za otpočinjanje pregovora, moramo u Bosni i Hercegovini donijeti zakon o sudovima jer sljedeći korak ne bi mogao biti učinjen bez toga, kazao je Forto, pozivajući političke aktere u BiH da učine sve kako bi taj posao bio završen.

Forto navodi i da su neke članica Europske unije skeptične u pogledu stvarnih namjera u Bosni i Hercegovini za poduzimanje još dosta potrebnih koraka. Osim toga, Francuska je nezadovoljna nekim aspektima otvaranja pregovora za Ukrajinu, smatrajući da su u težim uvjetima nego za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, Forto je optimističan u pogledu sutrašnje odluke Europskog vijeća, ali nije siguran, ponovio je, koji će biti dodatni uvjeti "osim onoga što je već rečeno“.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:01