StoryEditor
priprema za članstvo

Finska vlada pozvala parlament da usvoji temeljni ugovor NATO-a

Piše hina  /  05.12.2022., 12:36h

Finska vlada rekla je da je pozvala parlament da službeno usvoji temeljni ugovor NATO-a, kako bi zemlju pripremila za članstvo u vojnom savezu kad suzdržane Mađarska i Turska odobre zahtjev.

"Naše napredovanje prema članstvu u NATO-u važno je za nas Fince, ali i za članice NATO-a", rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto na konferenciji za novinare.

Finska i susjedna Švedska u svibnju su već podnijele zahtjev za članstvo kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, no njihovi zahtjevi ovise o odobrenju 30 članica, od kojih je 28 već reklo 'da'.

Mađarska očekuje da će dati zeleno svjetlo u veljači, a Turska optužuje dvije nordijske zemlje da pružaju utočište militantima koje traži Ankara i kaže da treba biti više učinjeno prije no što im se odobri članstvo.

U svibnju je 188 od ukupno 200 članova parlamenta podržalo zahtjev, a protiv je bilo samo osam glasova.

Jednostavna većina u parlamentu bit će dovoljna da se odobri ugovor NATO-a budući da ne zahtijeva trenutne promjene postojećeg finskog zakonodavstva ili ovlasti za određivanje vanjske i sigurnosne politike, navodi ministarstvo vanjskih poslova.

Dnevnik.ba

03. veljača 2023 12:45