StoryEditor

Fauci poziva Kinu da objavi medicinske podatke oboljelih laboranata iz Wuhana

Piše D  /  04.06.2021., 08:06h

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci, pozvao je Kinu da objavi medicinske podatke o devetero uposlenih u laboratoriji u Wuhanu jer bi oni mogli ukazati na ključne tragove o tomu je li koronavirus izašao iz laboratorija.

Ti podaci se zapravo odnose na tri istraživača s Instituta za virusologiju Wuhan, a kojima je navodno pozlilo u studenom 2019. godine, mjesec prije nego je službeno prijavljen prvi slučaj zaraze, prenosi Klix.

Također je pitao i za podatke o šest rudara koji su se razboljeli nakon ulaska u pećinu šišmiša 2012. godine. Naučnici s Instituta za virusologiju Wuhan naknadno su posjetili pećinu kako bi uzeli uzorke iz slijepih miševa. Tri rudara su umrla.

"Volio bih da vidim medicinsku dokumentaciju o tri osobe koje su se razboljele 2019. godine. Da li su stvarno bili bolesni i ako jesu, od čega su se razboljeli. Isto pitanje važi i za rudare koji su se razboljeli godinama prije. Što kažu medicinski kartoni tih ljudi, da li je kod njih postojao virus te što se desilo? Potpuno je zamislivo da je porijeklo koronavirusa bilo u toj pećini te da se ili prirodno širilo ili prošlo kroz laboratoriju", rekao je Fauci.

Shi Zhengli, vodeća stručnjakinja s Instituta, ranije je negirala da je bilo infekcija u laboratoriji. Tu tvrdnju Fauci nije osporio, ali je naglasio da je potrebno dodatno istražiti.

S druge strane, State Department nije želio komentirati navode da je Bidenova administracija zatražila od Kine medicinske kartone.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije željelo reći hoće li razmotriti objavljivanje medicinske dokumentacije gore navedenih devet osoba.

Ali Wang Wenbin, glasnogovornik Instituta, samo je ponovio izjavu iz ožujka da niko od osoblja nije bilo zaraženo u laboratoriji.

Porijeklo koronavirusa postaje jedno od najspornijih pitanja u pandemiji. Donald Trump, bivši američki predsjednik, rekao je prošle godine da misli da je koronavirus procurio iz laboratorije u Wuhanu, ali većina naučne zajednice ga je optužila za te tvrdnje navodeći da je mnogo vjerojatnije da je prešao sa životinja na ljude.

Međutim, teorija da je virus potekao iz laboratorije postaje sve vjerojatnija proteklih tjedana nakon što je grupa istaknutih naučnika potpisala pismo u kojem su naveli da tu tvrdnju treba shvatiti ozbiljno.

Također su se fokusirali i na stanje istraživača u Wuhanu koji su smješteni u bolnicu tjednima prije nego što je potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Američki predsjednik Joe Biden, prošlog tjedna je naredio američkim obavještajnim agencijama da u roku od 90 dana donesu zaključak o tome kako je počela pandemija.

Bijela kuća je navela da su i po tom pitanju podijeljena mišljenja te da je jedan dio obavještajne zajednice vjeruje da je koronavirus nastao prirodnim putem, a ostali smatraju da je ipak potekao iz laboratorije Instituta Wuhan.

Financial Times navodi da Fauci vjeruje da je virus prvi put prenijet sa životinje na čovjeka, naglašavajući da su čak i ako su laboratorijski istraživači oboljeli od COVID-19, mogli da se zaraze od šire populacije.

Oduvijek sam osjećao da je to ogromna vjerojatnoća, s obzirom na iskustvo koje smo imali sa SARS-om, MERS-om, Ebolom, HIV-om, ptičjom gripom, pandemijom svinjske gripe 2009. godine, a kada je virus bio prenijet prirodnim putem. Međutim, moramo nastaviti s istragom dok se sve ove mogućnosti ne dokažu", naveo je Fauci.

Međutim, odbacio je ideju da bi njegova organizacija mogla snositi bilo kakvu odgovornost za pandemiju.

"Stvarno mislite da smo mi upleteni u to jer smo instituciji godišnje davali 120.000 dolara na godišnjem nivou za nadzor nad šišmišima", poručio je Fauci.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 09:03