StoryEditor

Evo tko je sve iz Hrvatske član moćne Trilaterale, među njima je i jedna novinarka

Piše D  /  28.02.2020., 07:02h

Na svojim internetskim stranicama se opisuju kao nevladina, politički orijentirana skupina uglednih građana iz Europe, Amerike i Azije formirana radi boljeg razumijevanja i suradnje navedene tri regije oko globalnih problema. Trilateralnu komisiju  je osnovao američki bankar i milijunaš David Rockefeller 1973. godine koji je s američkim diplomatom Henryjem Kissingerom smatrao da bi SAD, Europa i Japan trebali graditi bliske odnose i zajedničku strategiju. 

Članovi Trilaterale

U toj su organizaciji okupljeni ugledni svjetski bankari, političari, gospodarstvenici i svi drugi značajni akteri iz svijeta. Među članovima se nalazi i naš dobri znanac, bivši švedski premijer Carl Bildt, koji je bio persona non grata u Hrvatskoj jer je bio najveći zagovornik zajedničkog ulaska svih zemalja tzv. zapadnog Balkana u Europsku uniju, a ne prema individualnim zaslugama svake zemlje. Mnogima se u Hrvatskoj i od samog termina zapadni Balkan ‘dizala kosa na glavi‘, piše direktno.hr.

Oni koji su bili ili jesu članovi te moćne organizacije su i bivši talijanski premijer Mario Monti i američka državna tajnica u vrijeme Billa Clintona Madeleine K. Albright, a njihov član je  i Hrvatima dobro znani bivši europski povjerenik za proširenje Olli Rehn...

Članovi Trilaterale se obično sastaju četiri puta godišnje u nekom svjetskom gradu gdje razglabaju o aktualnim svjetskim problemima i izazovima, a u našem susjedstvu sastali su se u Beogradu 2014. , i u Ljubljani 2018. godine. 

Članovi iz Hrvatske

Do svoje smrti članstvo u ovoj organizaciji uživao je najpoznatiji hrvatski mason i Veliki meštar Velike lože te odvjetnik i izdavač Marijan Hanžeković. Bivši predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković, koji je tu funkciju obnašao pune 24 godine, prvi je hrvatski član Trilateralne komisije i član njezina Izvršnog odbora. 

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Iz Hrvatske je u članstvo primljena i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prema pravilima Trilaterale prestala biti članicom jer to ne može biti nitko tko u svojoj državi obnaša neku državničku dužnost. Tako ju je 2015. godine na tom mjestu zamijenio Emil Tedeschi, prvi čovjek Atlantic Grupe. Hoće li se Grabar-Kitarović vratiti u Trilateralu još nije poznato, ali neki primjeri govore da je to moguće nakon odrađenog mandata u političkoj instituciji. 

Manje je poznato ili sasvim nepoznato da se među tom uglednom i moćnom družinom našla i jedna hrvatska novinarka. Riječ je o Ivani Dragičević, koja je bila dopisnica HRT-a iz Beograda. 

Screenshot: Youtube

Trenutno na televiziji N1 vodi dnevnu emisiju Global te je autorica i voditeljica mjesečne emisije ‘Balkan u Europi’ iz Europskog parlamenta.

Dragičević pripada skupini tzv. mainstream lijevo orijentiranih novinara te je dobitnica čak tri godišnje nagrade ‘Marija Jurić Zagorka’ Hrvatskog novinarskog društva za najbolje reportaže i emisije i nagrade HRT-a ‘Joško Martinović’ za najbolju reportažu godine. Specijalizirala se za vanjsku politiku, a u njezinu životopisu je nabrojano štošta, ali ne i to da je članica Trilaterale. Nije, naravno, jedina novinarka među članovima Trilaterale.

Skupovi u Ljubljani i Beogradu

Trilaterala ima svoju internetsku stranicu, popis članova nije tajan,  redovito održavaju svoje skupove diljem svijeta, no oni su zatvorene naravi i na njima se održava niz bilateralnih sastanaka. 

Kada je Trilateralna komisija organizirala svoj skup u Ljubljani 2018. godine, hrvatski su susjedi bili vrlo ponosni. 

"To je izuzetna prilika da Slovenija ojača ulogu regionalnog lidera i aktera u globalnoj ekonomiji", kazao je primjerice tom prilikom direktor koncerna Gorenje Franjo Bobinac, također član Trilaterale, ujedno i počasni konzul Monaka u Sloveniji.

Među gostima koji su sudjelovali na sastanku Trilaterale u Ljubljani bili su bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, bivši predsjednik  Europskog vijeća Herman Van Rompuy, bivši talijanski premijer Mario Monti i bivši predsjednik francuske vlade Alain Juppe i mnogi drugi.  Skup je otvorio sam slovenski premijer Marijan Šarec, a jedna od članica diskusije bila je i srpska premijerka Ana Brnabić. 

Prema dostupnim informacijama i iz tadašnjeg programa skupa nije kao gost ili sudionik diskusije naveden niti jedan političar iz Hrvatske.

Na beogradskom sastanku Trilateralne komisije 2014. godine Hrvatska je sudjelovala posredstvom svojih troje članova, Marijana Hanžekovića i bankara Franje Lukovića. Grabar-Kitarović se tom prilikom ispričala zbog nemogućnosti dolaska.

Ali zato su skup otvorili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović.

Trilaterala je Hrvatsku do sada zaobišla u smislu organiziranja svojih skupova.

Inače, među članovima Trilaterale iz Srbije su još Aleksandra Drecun, direktorica Centra za znanost i inovacije, Jovan Kovačić, bivši savjetnik srbijanske vlade, predsjednik organizacije Most Istok Zapad i predsjednik uprave zaštitarske tvrtke Henderson Asset Protection te Živorad Vasić, potpredsjednik Delta Holdinga.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 16:04