StoryEditor
izbori u hrvatskoj

Europa ne želi Milanovića za premijera: "Ako Milanović pobjedi, Hrvatsku čeka slovački scenarij"

Piše desk  /  15.04.2024., 10:47h

"S Plenkovićem imamo pouzdanog partnera, a to je u nesigurnoj situaciji u kojoj se nalazimo najveće blago koje možete imati, netko tko se drži dogovorenog‘, ističe Christian Haase, zastupnik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) i član parlamentarnog odbora za sjeverni Jadran. Ni njegovi kolege na mjestu hrvatskog premijera ne žele vidjeti Zorana Milanovića.

Nije tajna da je aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković rado viđen u uredu njemačkog kancelara, socijaldemokrata Olafa Scholza. "U slučaju promjene vlasti bi došlo do temeljnih promjena i poteškoća jer dosadašnje čvrsto opredjeljenje Hrvatske za EU i NATO je jako važno i poželjno za Berlin", pojašnjava zastupnik njemačke Slobodne demokratske stranke u Bundestagu Oliver Lukšić.

A razlog strahu od mogućih promjene leži u hrvatskom predsjedniku i mogućem premijeru Zoranu Milanoviću, navodi Deutsche Welle.

"Mi zaista s određenom dozom zabrinutosti gledamo na neke njegove pozicije. Mnogi su iziritirani i njegovom kandidaturom ali i nekim izjavama poput one ‘Hrvatska na prvom mjestu‘. Sporni su i neki stavovi prema BiH, kao i otrovni komentari na račun EU-a te na kraju stav prema ratu u Ukrajini. Ukratko: u slučaju pobjede Milanovića postoji bojazan da bi Hrvatska mogla odjedriti u istom smjeru kao i Slovačka", pojasnio je Lukšić. 

Milanovića kritiziraju i socijaldemokrati u Bundestagu. Zastupnik Josip Juratović, koji je i ranije osuđivao stavove hrvatskog predsjednika kad je u pitanju politika prema Bosni i Hercegovini, ne skriva čuđenje njegovoj retorici koja već dulje vrijeme odvraća pozornost od same predsjedničke uloge.

Ono što Milanović u posljednje vrijeme govori nije dostojno jednog predsjednika

"Ne znam zašto se Milanović ponaša tako. Ja sam ga upoznao, on je inteligentna osoba", kaže Juratović te dodaje da su neke njegove nacionalističke izjave uzdrmale socijaldemokrate u Berlinu. "Jedno se može sigurno reći, a to je da Milanović nije klasični socijaldemokrat", tumači Juratović.

Zastupnik demokršćanske unije Christian Haase upozorava da se Milanovićevi stavovi o Rusiji itekako registriraju u Berlinu te kritiziraju u diplomatskom obliku. "Inače, ono što Milanović u posljednje vrijeme govori nije dostojno jednog predsjednika. Recimo kada vlastiti Ustavni sud opisuje kao gangstere ili muhe. Ono što on trenutno provodi miriši na autokraciju i ne znam je li to dobro za Hrvatsku", kaže Christian Haase te pojašnjava kako hrvatskog predsjednika vidi u društvu okupljenom oko slovačkog predsjednika Roberta Fica.

Haase pojašnjava da Milanović pokušava SDP smjestiti ‘desnije od HDZ-a‘. "Takav primjer imamo sada u Slovačkoj s predsjednikom Ficom koji također istupa pod krinkom socijaldemokracije i prodaje desne teze", naglašava njemački zastupnik. "Nadamo se da će u ovim teškim sigurnosnim vremenima s hibridnim ratom iz Moskve Hrvatska ostati čvrsto usidrena na Zapadu", zaključio je Lukšić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:53