StoryEditor
nadzirao događaj?

EUFOR pokušao objasniti zašto je njihov vojnik držao svijeću na obilježavanju 9. siječnja u Milićima

Piše desk  /  11.01.2024., 13:46h

Vojnik EUFOR-a bio je na obilježavanju 9. siječnja u Milićima prilikom čega je sudjelovao na način da je stajao sa ostalim prisutnima i držao svijeću. Iz EUFOR-a pak kažu kako je samo nadzirao događaj.

U priopćenju Opštine Milići se navodi da je "Služenjem parastosa poginulim borcima u Spomen sobi i polaganjem vijenaca na centralno spomen obilježje u Milićima, obilježen je 9. siječanj – Dan Republike Srpske".

Upravo iz sobe u kojoj je služen parastos je objavljena fotografija na kojoj se vidi vojnik EUFOR-a koji drži svijeću s pognutom glavom ka dolje.

Iz Mirovne misije EU u BiH su za Radio Slobodna Evropa kazali da je vojnik "na zadatku i misiji i dio je EUFOR-ovog tima za vezu i promatranje s lokalnom zajednicom".

"Možemo reći da je vojnik koji se pojavio na slici član tima za vezu s lokalnom zajednicom i vlastima. Jedan od redovnih zadataka članova tog tima je da posmatraju lokalna događajima kako bi stekli svijest o potrebama i brigama ljudi. Član našeg tima je prisustvovao ovoj ceremoniji da je promatra", rekli su iz EUFOR-a.

Međutim, oni ne objašnjavaju zašto vojnik drži svijeću zajedno sa ostalim sudionicima na obilježavanju neustavnog praznika i zašto ne stoji sa strane i promatra ukoliko je već u lokalnoj promatračkoj misiji.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:05