StoryEditor
Ruski oporbeni čelnik

EU smatra Rusiju odgovornom za smrt Navaljnog, stižu reakcije sa Zapada

Piše desk  /  16.02.2024., 15:15h

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni je mrtav, objavila je u petak zatvorska uprava okruga Jamalo-Nenecki gdje je Navaljni služio zatvorsku kaznu. Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere glede smrti ruskog oporbenog čelnika, ali da Kremlj nema nikakvih informacija o tome.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navaljnog, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

EU smatra Rusiju odgovornom

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da EU smatra Rusiju isključivo odgovornom za smrt Alekseja Navaljnog. Ruski političar podnio je najveću žrtvu, napisao je Michel na X-u.

“EU smatra ruski režim jedinim odgovornim za ovu tragičnu smrt. Izražavam najdublju sućut njegovoj obitelji. I onima koji se bore za demokraciju diljem svijeta u najmračnijim uvjetima. Borci umiru. Ali borba za slobodu nikada ne prestaje.”

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola napisala je da je svijet izgubio borca čija se hrabrost neće zaboraviti još generacijama. Istaknula je da mu je Rusija uzela slobodu i život, ali ne i dostojanstvo te da će njegova borba za demokraciju živjeti i dalje.

Na X-u se oglasio i britanski premijer Rishi Sunak istaknuvši kako su ovo grozne vijesti te da je Navaljni, kao najgorljiviji pristaša ruske demokracije, pokazao nevjerojatnu hrabrost.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, kaže da je tužan i uznemiren izvještajima koji stižu iz Rusije.

Francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné je na X-u objavio da je Navaljni životom platio otpor ruskom predsjedniku Vladimir Putinu.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da, ako se potvrdi smrt Alekseja Navaljnog, to naglašava slabost i trulež u srcu ruske vlade.

“Rusija je odgovorna za ovo”, rekao je za Reuters, a prenosi Sky News.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da SAD radi na potvrđivanju smrti Putinovog kritičara, za kojeg je ruska zatvorska služba objavila da je umro nakon što mu je pozlilo u šetnji.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron komentirao je na X-u smrt Navaljnog.

“Navaljni se hrabro borio protiv korupcije. Putinova Rusija protiv njega je izmislila optužbe, otrovala ga, poslala u arktičku kaznenu koloniju i sada je tragično umro. Putin bi trebao biti odgovoran za ono što se dogodilo – nitko ne bi trebao sumnjati u užasnu prirodu njegova režima”, napisao je.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:26