StoryEditor

EU postigla privremeni sporazum o produženju bescarinskog režima za ukrajinski poljoprivredni izvoz

Piše fena  /  20.03.2024., 09:35h

Europska unija postigla je privremeni sporazum o omogućavanju ukrajinskim poljoprivrednim proizvođačima bescarinski pristup tržištima do juna 2025. godine, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta, objavljenom u srijedu.

Odluka je u skladu s prijedlogom Europske komisije iz siječnja, da se do tada suspenduju carine i kvote na ukrajinske poljoprivredne proizvode, uz "kočnicu u nuždi" za perad, jaja i šećer, a što znači da će carine biti uvedene ako uvoz premaši prosječne nivoe iz 2022. i 2023.

Europski zakonodavci u srijedu su proširili tu listu na zob, kukuruz, prekrupu i med.

Parlament je također priopćio da je ispunio obaveze Komisije da poduzme mjere ukoliko uvoz ukrajinske pšenice poraste.

Referentni period za aktiviranje kočenja u nuždi bit će 2022. i 2023. godina, što ukazuje da će carine biti ponovo uvedene ako uvoz ovih proizvoda premaši prosječne količine za ove dvije godine, navodi se u priopćenju.

Pregovarači Europskog parlamenta također su osigurali da će Komisija djelovati u roku od 14 umjesto 21 dan, ako se dostignu nivoi pokretača za automatske zaštitne mjere.

Europski parlament prošle je sedmice podržao amandmane da se dodaju žito i med ‘kočnici u slučaju nužde‘ i da se prag postavi na prosjek 2021., 2022. i 2023. godine, niži nivo od prijedloga iz siječnja, jer je 2021. bila prije invazije Rusije, kada je ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU bio obuzdan carinama i kvotama, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 03:40