StoryEditor

EU i SAD ne priznaju rezultate izbora u Venezueli

Piše D  /  07.12.2020., 08:12h

EU te izbore ne može smatrati demokratskima, poručio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell na konferenciji za medije nakon susreta ministara vanjskih poslova država članica koji su podržali službeni stav o odbacivanju rezultata, prenosi Reuters, javlja Hina.

Venezuelansko izborno vijeće objavilo je da je 67,6 posto od 5,2 milijuna glasova otišlo savezu stranaka koje podržavaju Madura, a izlaznost je bila samo 31 posto.

Predsjednik južnoameričke države je time preuzeo kontrolu i nad nacionalnom skupštinom, posljednjom institucijom koja mu je nedostajala da potpuno učvrsti svoju vlast. 

Velik dio oporbe, uključujući i Juana Guaidoa koji se ranije proglasio prijelaznim predsjednikom i kojeg podržava SAD, bojkotirao je izbore, a oni koji su se ipak kandidirali osvojili su 18 posto. 

"To što se danas događa u Venezueli je farsa, nisu izbori", napisao je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo na Twitteru i poručio da "rezultati koje iznosi nezakoniti režim Nicolasa Madura ne odražavaju volju venezuelskog naroda".

U ponedjeljak je objavio da će SAD i dalje priznavati samo "privremenog predsjednika Juana Guaidoa i legitimnu nacionalnu skupštinu". 

Oporba je na izborima 2015. preuzela kontrolu nad parlamentom, a tada je odaziv na izborima iznosio 71 posto. 

Guaido i njegovi saveznici od ponedjeljka planiraju tjedan dana dug referendum na kojem će tražiti podršku javnosti za produženje mandata trenutnog sastava nacionalne skupštine dok se ne održe transparentni izbori. 

Rezultati tog glasanja neće biti pravno obvezujući jer Maduro ima kontrolu nad državnim institucijama, uključujući vrhovni sud i moćnu vojsku. 

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 04:31