StoryEditor
gabriel Escobar:

Escobar: "Islamska zajednica pogrešno je procjenila Schmidtove odluke. Te kritike me zbunjuju"

Piše desk  /  10.11.2022., 19:54h

Zamjenik podtajnika State Departmenta za zapadni Balkan, Gabriel Escobar, u intervjuu za Glas Amerike, potvrdio je punu podršku Washingtonu nedavnoj odluci Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o Izbornom zakonu. On kaže da Washington ne bi dozvolio da u regiji ikada ponovno izbije oružano nasilje.

Upitan kako bi Washington odgovorio na nezadovoljstvo u BiH, Escobar odgovara:

- Visoki predstavnik je važan dio Dejtonskog sporazuma i mi ga podržavamo. Mi također podržavamo upotrebu Bonskih ovlasti tamo gdje je to odgovarajuće, a u ovom slučaju to jest bio odgovarajući potez. Visoki predstavnik je tim želio učiniti vjerovatnijim formiranje vlade Federacije, vlade koja će biti u stanju da popuni prazna mjesta u Ustavnom sudu, a uz to i osigurati da se izbori održe u atmosferi kredibiliteta, povjerenja. 

Nismo još stigli do potpunog kredibiliteta, jer je bilo dosta nepravilnosti tijekom izbora, ali smo zahvaljujući djelomično ovoj njegovoj odluci i izbornoj transparentnosti, i otkrili veći dio spomenutih nepravilnosti. Smatram da su svi potezi koje je Schmidt povukao u posljednjih šest mjeseci vodili funkcionalnijoj vladi, i Federacije i države - rekao je Escobar za Glas Amerike.

Schmidtova odluka dobra za cijelu BiH

Odgovorio je i na pitanje jesu li kritike koje su dolazile (i) od Islamske zajednice, koja je priopćila u to vrijeme da promjene reforme produbljuju podjele i segregacije, pogrešna procjena?

- Apsolutno. Visoki predstavnik je zapravo povećao broj poslaničkih mjesta u Domu naroda, što znači da svaka grupa ima više predstavnika, uključujući i one koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda. Visoki predstavnik je odlukom u stvari kreirao dodatni prostor da se čuje više glasova, i takva odluka nosi beneficije za svakog. 

Zato kažem da mene ove kritike zaista zbunjuju, posebno kritike onih koji kažu da je ovo urađeno kao usluga jednima ili drugima. Povećan je broj predstavnika i to je jednostavno pozitivna promjena - kazao je Escobar.

VOA: Ustavni sud BiH treba u prosincu glasati o ustavnosti Schmidtove odluke. Hoćete li ju nastaviti podržavati ukoliko ju Sud proglasi neustavnom?

Escobar: Zaista ne vidim zašto bi odluku Sud proglasio nevalidnom ili neustavnom. Ipak, moram vidjeti što će Sud reći, kako bismo odlučili hoćemo li podršku nastaviti ili ne. Mi vjerujemo, moram ponoviti, da je odluka Visokog predstavnika dobra za cijelu BiH.

VOA: Bez obzira što će Bošnjaci imati manji broj glasova per capita?

Escobar: Ne vidim zašto bi se to moralo dogoditi… predstavnici se biraju po županijama, i u svakom slučaju čvrsto vjerujem da ovo otvara dodatna vrata novim svježim licima, novim glasovima koji će biti dio federalnih institucija, a to je jednostavno pozitivna, a ne negativna promjena.

Nove sankcije

VOA: Sankcije su uvijek efikasnije ako ih Amerika nameće uz suradnju saveznika. Britanija je uvela sankcije Željki Cvijanović, koja vodi identičnu politiku kao njen stranački šef Milorad Dodik, međutim Washington ih njoj nije uveo, naprotiv, nastavlja razgovarati s gospođom Cvijanović?

Escobar: Britanski proces sankcioniranja je sličan našem, ali nije identičan. Mi uvodimo sankcije na osnovu korupcije i anti-dejtonskih postupaka. Zato ne bih rekao da odbijamo uvesti sankcije Cvijanović, nego jednostavno nismo došli do te tačke gdje bismo jasno utvrdili da ih treba nametnuti i u ovom slučaju.

VOA: Ali sankcija će još biti protiv onih koji onemogućavaju funkcioniranje države?

Escobar: Možete računati na to. Kao što smo od prije naglašavali, sankcije su važna alatka naše vanjske politike, izuzetno efikasno oružje u borbi protiv korupcije, i one spriječavaju i dodatne, nove oblike anti-dejtonskog, destabilizirajućeg ponašanja.

VOA: Hoće li se politika Washingtona prema zapadnom Balkanu mijenjati ako se promijeni politički balans u SAD?

Ne da se vjerovatno neće promijeniti, nego se definitivno neće promijeniti. Naša vizija Zapadnog Balkana je vizija integracije tog područja u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja. Znači, želimo članstvo u EU za sve njih, članstvo u NATO savezu za zemlje koje to žele, i regionalnu integracija za sve, kako bi konačno mogli razriješiti svoje razlike.

I ne bismo dozvolili da tamo ponovno izbije ozbiljno nasilje. Mi smo odlučni sačuvati i sigurnost i stabilnost, i to smo pokazali posljednjom odlukom o produženju mirovnih snaga (u BiH), kao i KFORA za Kosovo - rekao je Escobar za Glas Amerike.

Dnevnik.ba

22. lipanj 2024 18:29