StoryEditor

Erdogdan je nedavno prorekao: ´Tko pobijedi u Istanbulu, vladat će Turskom´

Piše D  /  02.04.2019., 01:04h

Lokalni izbori u Turskoj su, praktično, bili prva provjera vladavine turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana otkako je pijre dvije godine, poslije neuspjelog državnog udara, uveden predsjednički sustav u toj zemlji. Da su i građani to tako shvatili, jasno je i iz činjenice da ih je na izbore izašlo oko 80 posto.

Prema nepotpunim rezultatima, na osnovu 55 posto prebrojanih glasačkih listića, s 51 posto osvojenih glasova vodi Narodni savez, koalicija koju predvodi Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP), dok je opozicijski Nacionalni savez na čelu s Republikanskom partijom osvojio 37 posto glasova.

Predsjednik Turske je, međutim, već je izvjesno, izgubio u prijestolnici Ankari, u kojoj živi više od 10 milijuna stanovnika, od ukupno 57 milijuna žitelja Turske s pravom glasa.

Koliko je rezultat u Ankari važan Erdoganu pokazuje i to što je njegova AKP već priopćila da očekuje promjenu ishoda lokalnih izbora u prijestolnici u svoju korist, jer će uložiti žalbe na kršenje izborne procedure.

Prema posljednjim informacijama, tijesnu pobedu u Istanbulu je odnio oporbenjak Ekrem Imamoglu iz Republikanske narodne stranke s 48,79 posto glasova, dok je Erdoganov kandidat Binali Jildirim (AKP) osvojio 48,51 posto. Za Imamoglua je glasalo 4.169.987 stanovnika Istanbula, dok su Jildirimu glas dala 4.146.042 čovjeka.

Sputnik podsjeća i da je Erdogan ranije poručio da će "onaj tko pobijedi u Istanbulu vladati Turskom".

"Dnevnik.ba

27. travanj 2024 19:01