StoryEditor
rat u ukrajini

Zelenski ustvrdio da su Bospor i Dardaneli zatvoreni za ruske brodove pa ubrzo demantiran: Turska tek treba donijeti odluku

Piše desk  /  26.02.2022., 14:58h
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru je objavio da je Turska odlučila zabraniti prolaz ruskim brodovima kroz svoje tjesnace, Bospor i Dardaneli, koji su vodena veza Crnog mora s ostatkom svijeta.

- Zahvaljujem mom prijatelju, predsjedniku Turske Republike Recepu Tayyipu Erdoganu, i turskom narodu na njihovoj snažnoj podršci. Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova u Crno more i značajna vojna i humanitarna potpora Ukrajini danas nam jako puno znače. Ukrajinski vam narod ovo nikada neće zaboraviti!, napisao je Zelenski na Twitteru.

The Guardian demantirao Zelenskog

Pema pisanju britanskog lista The Guardian, pozivajući se na Reuters, Zelenski je požurio sa zahvalom Erdoganu. Turski dužnosnici tek trebaju donijeti odluku o eventualnom zatvaranju svojih prolaza između Mediterana i Crnog mora za rusku mornaricu.

"To je prvo službeno pojašnjenje otkako je Zelenski u subotu rekao da je Turska pristala zatvoriti morske puteve za ratne brodove. Turski dužnosnici su, prema pisanju Reutersa, rekli da ta odluka još uvijek nije donesena", navodi The Guardian.

Ukrajinske žrtve

Najmanje 198 civila, uključujući troje djece, ubijeno je u dosadašnjem tijeku invazije, a 1115 ih je ranjeno, objavio je ukrajinski ministar zdravstva Viktor Lijačko.

Živote su izgubile i desetine ukrajinskih vojnika. Rusi ne objavljuju informacije o svojim žrtvama, ali Kijev tvrdi da su goleme.

Zapovjedništvo zračnih snaga ranije je izvijestilo o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu jugozapadno od glavnog grada. Ondje su Ukrajinci navodno oborili ruski vojni transportni zrakoplov pun padobranaca.

U međuvremenu sve više ukrajinskih izbjeglica stiže u susjedne zemlje. Sto tisuća ih je stiglo samo u Poljsku, ali prelaze i granicu sa Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom.

Ruski gubici

Ukrajinska vojska objavila je izvještaj u kojem se navodi da je Rusija, u dosadašnjem tijeku invazije na Ukrajinu, izgubila više od 3.500 vojnika.

- Rusija je izgubila 14 aviona, osam helikoptera, 102 tenka, 536 oklopnih vozila, 15 teških mitraljeza i jedan projektil BUK, priopćila je ukrajinska vojska, a prenosi Kijev Independent.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 02:54