StoryEditor
rat u ukrajini

Turska još uvijek nije zabranila ulazak ruskih brodova u Crno more, Zelenski je uranio sa zahvalnošću

Piše desk  /  26.02.2022., 16:19h
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski prije nekoliko sati je objavio kako je Turska zabranila ulazak ruskih vojnih brodova u Crno more. Međutim, čini se kako je objava ukrajinskog predsjednika bila preuranjena.

Naime, prema pisanju britanskog lista The Guardian, pozivajući se na Reuters, turski dužnosnici tek trebaju donijeti odluku o eventualnom zatvaranju svojih prolaza između Mediterana i Crnog mora za rusku mornaricu.

"To je prvo službeno pojašnjenje otkako je Zelenski u subotu rekao da je Turska pristala zatvoriti morske puteve za ratne brodove. Turski dužnosnici su, prema pisanju Reutersa, rekli da ta odluka još uvijek nije donesena", navodi The Guardian.

Inače, ukoliko bi Turska donijela odluku o potpunom zatvaranju prolaza za ruske ratne brodove, to bi ujedno predstavljalo kršenje konvencije kojom se propisuje slobodan prolazak ratnim brodovima prema lukama tijekom ratova.

Inače, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prije dva dana je izjavio kako Turska ne može zaustaviti ruske ratne brodove da uđu u Crno more zbog klauzule u međunarodnom sporazumu kojim se dozvoljava prolazak brodovima u matične baze.

Podsjetimo, Zelenski se prije nekoliko sati oglasio na Twitteru gdje se zahvalio Turskoj na podršci koju pruža Ukrajini tijekom ruske invazije, te je također iznio informacije o tome da je Turska već donijela odluku o tome da zabrani ulazak ruskih brodova u Crno more.

"Zahvalan sam prijatelju, predsjedniku Erdoganu, kao i turskom narodu za snažnu podršku. Zabrana prolaska ruskih vojnih brodova prema Crnom moru te značajna vojna i humanitarna pomoć danas su ekstremno važni. Narod Ukrajine to nikad neće zaboraviti", poručio je Zelenski.

Dnevnik.ba

30. rujan 2022 22:28