StoryEditor

Erdogan umiruje Turke: Amerikanci imaju dolare, ali mi imamo Allahovu pomoć

Piše D  /  10.08.2018., 04:08h

Turska valuta je od početka godine izgubila više od trećine svoje vrijednosti, prenosi Dnevni avaz pisanje Huriyetta.

To je natjeralo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se obrati javnosti i ublaži strah od daljnjeg propadanja nacionalne valute.

Kako piše turski  "Hurriyet", u četvrtak navečer u Rizeu na Crnom moru Erdoan je kazao kako se protiv Turske vode ratovi na više frontova, ali da to ne treba da brine građane te zemlje.

- Zapamtite, ako SAD ima dolare, onda mi imamo Allahovu pomoć i narod koji vrijedno radi. Pogledajte gdje smo bili prije 16 godina i pogledajte nas danas. Do 2023. godine mi ćemo biti još jači - poručio je Erdoan, prenosi ‘‘Hurriyet‘‘.

Podsjećamo, u središtu pažnje je spor sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je administracija u Washingtonu uvela sankcije dvojici turskih ministara zbog procesuiranja američkog svećenika Andrew Craiga u Turskoj.

Erdoan je ustavnim referendumom 2017. godine dobio ogromnu moć i povećao utjecaj na središnju banku čiji rad već mjesecima uznemirava međunarodne investitore.

Erdoan je sebe opisao kao "protivnika kamatnih stopa" i najavio da će imati veću kontrolu nad monetarnom politikom. Turski predsjednik želi da banke plasiraju jeftine kredite i tako potiču gospodarski rast.

Međutim, investitori se plaše da se može desiti tzv. pregrijavanje. Erdoan je već pozvao svoje sunarodnjake da konvertiraju štednju iz dolara i eura u liru.

Dramatični pad lire među financijskim ekspertima pojačao je strah od nelikvidnosti banaka.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 12:37