StoryEditor

Erdogan pruža punu podršku teroristima: Hamas je demokratski izabrana vlast u Gazi

Piše D  /  15.11.2023., 13:36h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da je "Izrael teroristička država koja u Gazi čini ratne zločine i krši međunarodno pravo".

Turski predsjednik je osudio strategiju izraelskih snaga za "potpuno uništenje pojasa Gaze", u govoru u srijedu pred turskim parlamentom. Inače, Izrael vodi rat protiv Hamasa a ne protiv Palestinaca, no Erdogan stvari vidi drugačije, kroz islamističku optiku.

- Izraelske okupacijske snage očigledno čine ratne zločine, a svijest zapadnog svijeta je nijema - dodao je. 

-Jasno ću reći, izraelska okupacija je teroristička država, stav je Erdogana, koji je inače simpatizer Muslimanskog bratsva koje podržava niz terorističkih organizacija na Bliskom Istoku.

Potom je dodao da je Hamas politička stranka.

- Oni su sudjelovali na izborima u Gazi i pobijedili. To su jasne činjenice - dodao je, "oni traže svoja prava koja su ukrale Sjedinjene Države i izraelska okupatorska država."

Dodao je da "izraelska okupacija očigledno posjeduje nuklearno oružje i svima prijeti njime i mi to vrlo dobro znamo."

Reuters prenosi da je Erdogan pozvao i Benjamina Netanyahua da priopći ima li Izrael nuklearno oružje ili ne, dodajući da je izraelski lider odbrojao svoje dane na toj funkciji.

- Iskoristit ćemo naše diplomatske sposobnosti u punoj mjeri da zaustavimo ovaj barvarski napad na pojas Gaze - rekao je Erdogan. Istovremeno, ni riječi nije rekao o tomu kako Hamas koristi Palestince kao živi štit i kako su teroristi Hamasa počeli rat s Izraelom ubivši preko 1400 nedužnih civila, silujući i masakriravši na stotine njih. Stotine osoba su i otete te ih Hamas i danas drži u Gazi.

Obraćajući se parlamentu, Erdogan je rekao da će Turska na međunarodnoj sceni pokušati postići to da se na izraelske doseljenike gleda kao na teroriste, prenio je The Guardian. 

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 08:10