StoryEditor
žestoko spuštanje

Erdogan Netanyahua usporedio s Hitlerom, ovaj njega optužio za genocid nad Kurdima

Piše fena  /  27.12.2023., 16:50h

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne razlikuje od Adolfa Hitlera i usporedio izraelske napade na Gazu s tretmanom nacista prema Židovima.

Turska, članica NATO-a, koja podržava rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u uspostavi dviju država, kritizirala je izraelske zračne i kopnene napade na Gazu, nazvala ju “terorističkom državom” i rekla da se njezinim čelnicima mora suditi na međunarodnim sudovima.

U nastavku svoje kritike Erdogan je rekao da je Turska uz akademike i znanstvenike koji se suočavaju s progonom zbog svojih stavova o sukobu u Gazi, dodajući da su zapadne zemlje koje podupiru Izrael suučesnici u onome što je nazvao ratnim zločinima.

“O Hitleru su loše govorili. A koja je razlika između ovog režima i Hitlera? Zbog njih će nam Hitler još nedostajati. Je li ovo što čini ovaj Netanyahu bolje od onoga što je radio Hitler? Nije”, rekao je Erdogan.

“On je bogatiji od Hitlera, dobiva potporu zapada. Sjedinjene Države podržavaju ga na sve moguće načine. A što su učinili sa svom tom potporom? Usmrtili više od 20.000 stanovnika Gaze”, rekao je.

Netanyahu je odgovorio da je turski predsjednik, za kojeg je rekao da je odgovoran za genocid nad Kurdima i da zatvara novinare, posljednja osoba koja bi trebala drugima propovijedati moral.

Unatoč kritikama, Turska je zadržala trgovačke veze s Izraelom, što izaziva reakciju turskih oporbenih stranaka i Irana.

Ankara kaže da je trgovina s Izraelom oštro pala od 7. listopada, kada je palestinska militantna skupina Hamas pokrenula smrtonosni napad na Izrael u kojem je poginulo 1200 ljudi, što je izazvalo Izrael da pokrene rat protiv Hamasa.

Za razliku od zapadnih saveznika i nekih arapskih zemalja, Turska na Hamas ne gleda kao na terorističku organizaciju.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 04:52