StoryEditor

Erdogan: 16. travanj će biti prijelomna točka za odnose EU i Turske

Piše D  /  29.07.2021., 17:59h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je danas kako bi bilo lakše kada bi EU odbacila kandidaturu Turske za članstvo jer bi time Ankari, kako navodi, "olakšala posao", a ujedno je nagovijestio mogućnost da njegova zemlja održi i referendum o daljnjim pregovorima o članstvu, prenosi Fena.

- Što? Ako na referendumu 16. travnja bude više pozitivnih glasova, neće nas primiti u EU? O, kada bi samo donijeli takvu odluku! Olakšali bi nam posao - rekao je Erdoğan na skupu u Antaliji, prenosi AFP.

Erdoğan je, također, rekao kako bi Turska, poslije glasanja o proširenju predsjedničkih ovlasti 16. travnja, mogla održati i referendum o nastavku pregovora o pristupanju EU, navodi Reuters.

Turski predsjednik je istakao kako će "16. travnja biti prijelomna točka" za odnose EU i Turske ukoliko prevagnu pozitivni glasovi.

- Stavit ćemo taj biznis (EU i Turske) na sto, jer Turska nije ničiji žrtveni jarac - poručio je Erdogan, nagovijestivši kako bi Ankara mogla preispitati svoje odnose s Bruxellesom.

Turska i Europa su u ljutom sporu nakon što su Njemačka i Nizozemska spriječile turske ministre da provode kampanju među turskim zajednicama u tim zemljama radi osiguravanja podrške Erdoğanu na predstojećem referendumu u proširenju ovlasti turskog predsjednika.

Međutim, i pored izuzetno napetih odnosa s Bruxellesom, nijedan lider EU nije otvoreno rekao da bi prevaga glasova u korist proširenja Erdoganovih ovlasti nagovijestila kraj već očajničkih nastojanja Turske da se pridruži tom bloku, napominje francuska agencija.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:21