StoryEditor

Epilog masovne tučnjave migranata: Uništen prihvatni centar, tri osobe teško ranjene

Piše D  /  02.02.2019., 10:02h

Ove informacije potvrđene su za Klix.ba u Ministarstvu unutarnjih poslova USŽ, čiji pripadnici i dalje rade na rasvjetljavanju slučaja. Sukob je počeo proteklu noć oko 21 sai, a prijavili su ga pripadnici zaštitarske službe koja radi na osiguranju centra. U pozivu su kazali da je izbila masovna tučnjava migranata i da je "nemoguće kontrolirati situaciju".

Pripadnici Policijske stanice Bihać i Jedinice za podršku MUP-a USŽ izašli su na mjesto događaja i razdvojili sukobljene strane te ubrzo stavili situaciju pod kontrolu. Utvrđeno je da je više stotina osoba sudjelovalo u sukobu, a nekoliko desetaka je ozlijeđeno te su zatražili pomoć u Županijskoj bolnici u Bihaću. 

"Za sada je najmanje troje migranata zadobilo teške tjelesne ozljede i nalaze se na liječenju u bolnici. Nakon smirivanja situacije, pristupilo se očevdu i utvrđivanju svih činjenica koje su dovele do sukoba. Identificirane su 33 osobe koje su inicirale i sudjelovale u sukobu. Nad njima je zavedena kriminalistička obrada, dok je 11 osoba lišeno slobode, od čega osam državljana Afganistana, dva iz Indije i jedan iz Pakistana, zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela", rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USŽ.

U sukobu je nastupila i značajna materijalna šteta, uništeni su kreveti i ostali inventar unutar kompleksa Bire. Šiljedić ističe da je još uvijek rano govoriti o kolikoj se šteti radi.

"Razmjere tučnje zaista su veliki i sve okolnosti tek će se trebati utvrditi. Policija je i dalje na mjestu događaja iz preventivnih razloga, a javni red i mir se stavljen pod kontrolu. Što će dalje biti i koji će se potezi povlačiti, to ćemo tek vidjeti", kazao je Šiljdedić.

Sinoćnji sukob u nekadašnjoj fabrici Bira, najveći je otkako je na ovoj lokaciji formiran privremeni prihvatni centar za migrante, a u kojem se, prema posljednjim podacima, nalazi oko 2.000 migranata i izbjeglica.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 22:19