StoryEditor

Ekvador odustao od slanja oružja Ukrajini nakon što im je Rusija zaprijetila sa zabranom uvoza banana

Piše desk  /  20.02.2024., 09:18h

Ministrica vanjskih poslova Ekvadora rekla je u ponedjeljak da zemlja ne planira slati oružje iz sovjetske ere u Ukrajinu nakon što je predsjednikovo obećanje da će to učiniti izazvalo svađu s Moskvom oko izvoza banana i cvijeća.

"Ekvador neće slati nikakav ratni materijal zemlji koja je uključena u međunarodni oružani sukob", rekla je ministrica vanjskih poslova Gabriela Sommerfeld pred kongresnim odborom.

Predsjednik Daniel Noboa prošlog je mjeseca objavio da je Quito pristao razmijeniti rusku vojnu opremu koja je postala "staro željezo" za novo američko oružje vrijedno oko 200 miliona dolara.

Ekvador je SAD-u planirao poslati šest ruskih vojnih helikoptera, raketne bacače dugog dometa i sustava protuzračne obrane.

To bi oružje zatim bilo poslano iz SAD-a u Ukrajinu. U zamjenu, Ekvador bi dobio moderno oružje kako bi se suprotstavio moćnim bandama krijumčara droge koje drže zemlju u gušenju.

Moskva je osudila "nepromišljenu" odluku i zabranila uvoz nekih ekvadorskih banana i cvijeća, navodeći kao razlog otkrivanje štetnika.

U petak je ekvadorski ministar trgovine Sonsoles Garcia rekao na X da je ruski embargo za pet izvoznica banana ukinut. Ekvador je najveći svjetski izvoznik banana i jedan od najvećih izvoznika cvijeća, uglavnom ruža. Devet od 10 banana koje Rusija uvozi dolazi iz Ekvadora, navode ruski mediji.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:06