StoryEditor
Predsjednik Stranke za BiH

Efendić: Nikšić, Dodik i Čović potpisali koaliciju za vlast, to javljeno u EU i onda smo dobili kandidatski status

Piše Desk  /  08.03.2024., 11:01h

Semir Efendić najavio zajedničke liste s Demokratskom frontom Željka Komšića u općinama Kantona Sarajevu i Gradu Mostaru.

Načelnik Općine Novi Grad i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić kazao je da će ova stranka na lokalne izbore u Kantonu Sarajevo vjerojatno izaći u koaliciji s Demokratskom frontom.

Vezano za liste za općinsko vijeće širom Federacije, Efendić kaže kako je najizglednije da će stranka nastupiti samostalno, "izuzev općina gdje je specifična situacija poput Mostara, gdje će eventualno biti zajedničke liste." 

Zajednička lista za Mostar i Sarajevo s DF-om 

"I tu već imamo potpisane dogovore s DF-om, NES-om i Prvom mostarskom strankom za grad Mostar", rekao je.

Ipak, kad je u pitanju Kanton Sarajevo, Efendić kaže da će SBiH najvjerojatnije imati suradnju s DF-om, dok je ocijenio da je Narodni europski savez "tu nešto manjeg kapaciteta."

"Na listama za vijeće vjerojatno idemo samostalno, a kad su u pitanju načelnička mjesta izgledna je koalicija s DF-om u općinama Kantona Sarajevo", kazao je Efendić.

"Nakon što je javljeno u EU da je formirana koalicija, dobili smo kandidatski status"

Efendić je komentario i aktualnu političku situaciju na državnom nivou. Vezano za komentare da je napravljen najveći pomak na europskom putu BiH, Efendić kaže da nije suglasan s takvim izjavama.

"To nije moj dojam. Ja znam da smo mi kandidatski status dobili onog momenta kad je Dragan Čović javio da je potpisana koalicija u Parlamentu. Ja sam bio u tim prostorijama kad je potpisana koalicija između Čovića, Nermina Nikšića i Milorada Dodika. Nakon što je, preko nekih kanala, javljeno Europskoj uniji da je formirana koalicija za novu vlast, onda su oni javili da je BiH dobila kandidatski status", kaže Efendić.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:23