Lokacija unutar Gaze s koje je ispaljena raketa Palestinskog islamskog džihada koja je pogodila bolnicuIDF -
StoryEditor
islamisti

Džihadisti Hamasa dobijaju sve glasniju podršku u BiH

Piše desk  /  18.10.2023., 12:20h

Nakon što je raketa Palestinskog islamskog džihada pala na bolnicu u Gazi pri tom ubivši na stotine osoba, u BiH se s uobičajenih adresa počelo sve otvorenije podržavati džihadiste Hamasa koji su pokoljem nad preko 1000 Izraelaca počeli najnoviji sukob u Gazi.

Naime, dužnosnici Islamske zajednice, DF-a, politički analitičari i druge javne osobe s bošnjačke političke i društvene scene danas šire dezinformacije kako je Izrael bombardirao bolnicu u Gazi, iako je javnost prepuna dokaza da je riječ o raketi Palestinskog islamskog džihada. Pri tom, izražavaju se antisemitski i protuzapadni stavovi.

Izrael nazivaju "terorističkom državom" i niti jednom riječju ne osuđuju Hamasov džihadistički krvavi pohod u kojem je ubijeno, silovano, masakrirano i mučeno preko 1000 izraelskih civila, uključujući žene, djecu, starije osobe. Ubijane su čak i bebe.

image

Neuspjela ispaljivanja raketa iz Gaze

IDF -

Inače, Hamas i drugi džihadisti koriste stanovnike Gaze kao živi štit, s obzirom na to da svakodnevno ispaljuju na stotine raketa na Izrael s lokacija skrivenih iza civilnih objekata.

Islamska zajednica u BiH pridružila se u srijedu osudama napada na bolnicu u Gazi koji je prouzročio veliki broj žrtava, ali je u opreznoj sročenoj izjavi osudila i napade na civile u Izraelu koje je izveo Hamas.

U izjavi rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice dostavljenoj medijima stoji kako najoštrije osuđuju napad na bolnicu Al-Ahli Arabi Baptist u Gazi počinjen u utorak, u kojemu je prema trenutno dostupnim informacijama, ubijeno više od 500 civila.

- Islamska zajednica još jednom poziva na deeskalaciju nasilja i zaštitu nedužnih civila. Nepravda koju desetljećima trpi palestinski narod ne može biti opravdanje za terorizam, kao što ni napadi na izraelske civile ne mogu biti opravdanje za ubijanje i progon palestinskih civila, navodi se u izjavi.

Dodaje se kako je pravedan i trajni mir te odustajanje od nasilja jedini put za postizanje rješenja u Svetoj zemlji.

- Islamska zajednica još jednom apelira na sve one koji su u poziciji moći da zaustave spiralu nasilja i okrenu se postizanju mirovnog rješenja, istaknuto je u izjavi.

 

Podrška Hamasu dolazi i od muslimanskih zajednica diljem zapadnoga svijeta kao i od dijela svjetskih ljevičarskih političara.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 23:59