StoryEditor
new york

Džaferović se zahvalio V. Britaniji na uvođenju sankcija dužnosnicima RS-a

Piše fena  /  12.05.2022., 16:38h
Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u New Yorku se sastao s veleposlanicom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Dame Barbarom Woodward.

Razgovarano je o sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj krizi u Bosni i Hercegovini, kao i sveukupnim aktivnostima Vijeća sigurnosti koje se tiču Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedatelj Džaferović je naglasio da je izuzetno važno što je diskusija na Vijeću sigurnosti bila u znaku jasnih osuda blokada institucija i secesionističkih poteza kojima vlasti entiteta Republika Srpska potkopavaju Daytonski mirovni sporazum i sveukupnu europsku sigurnost u izuzetno krhkoj geopolitičkoj situaciji.

Predsjedavatelj Predsjedništva BiH je tijekom razgovora pozdravio odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o uvođenju sankcija dužnosnicima iz entiteta Republika Srpska odgovornim za secesionističke aktivnosti.

Razgovarano je o potrebi da se osiguraju financijska sredstva za provođenje izbora u studenom, te o odgovornosti onih koji vrše opstrukcije u vezi s time, kao i o raspravi na Vijeću sigurnosti o produženju mandata Misije Althea koja predstoji u studenom.

Također, razgovarano je o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini, te o snažnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Posebna tema bio je euroatlantski put BiH, a predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo svojim angažmanom u podršci Ukrajini pokazalo da je pouzdan saveznik u teškim trenucima.

Posebna pažnja posvećena je potrebi da se zapadni Balkan oslobodi ovisnosti o ruskom plinu i nafti, a u kontekstu toga je istaknut značaj izgradnje južne interkonekcije u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

28. lipanj 2022 07:46