StoryEditor

Džaferović s generalima tzv. Armije RBiH osudio pravosuđe zbog uhićenja bošnjačkih zločinaca

Piše D  /  07.12.2018., 10:12h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas predstavnike Udruženja generala BiH. Generali su ukazali na "očiglednu tendenciju domaćeg pravosuđa koje, pod političkim pritiskom, pokušava uspostaviti etnički balans u procesuiranju ratnih zločina, čime se u krajnjem žele izjednačiti branitelji Bosne i Hercegovine i agresori na nju".

Predstavnici Udruženja informirali su člana Predsjedništva BiH da je u ovom trenutku "Tužiteljstvo BiH pokrenulo više procesa protiv branitelja BiH, pripadnika Armije RBiH, koja je bila jedina legalna vojska međunarodno priznate države, nego protiv pripadnika vojski koje su vršile agresiju", priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zajednički je konstatirano da "su snage koje su branile Bosnu i Hercegovinu sustavno sprečavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Broj zločina počinjenih od snaga koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu neusporedivo je veći od broja zločina počinjenih od strane pojedinaca u redovima Armije Bosne i Hercegovine, te je stoga neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih kaznenih postupaka i izrečenih sudskih presuda. Nije bilo balansu u činjenju, te stoga ne može biti balansa ni u procesuiranju i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine", navodi se u priopćenju.

Istaknuto je da u Bosni i Hercegovini postoje brojna naselja i gradovi koja su od strane agresorskih snaga sistematski granatirana, u kojima su kompletne porodice ubijane, iz kojih su ljudi odvođeni u logor, da su u tim zločinima sudjelovale tisuće počinitelja, a da su procesuirani samo neki od njih. Konstatirano je da je potrebno pokrenuti širu društvenu, političku i pravnu akciju kako bi svi oni koji su počinili zločine bili izvedeni pred lice pravde.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao da su u tom smislu već poduzete aktivnosti na formiranju centra za istinu i pravdu, čije će rad biti usmjeren na dokumentiranje zločina, otkrivanje počinitelja i njihovo prijavljivanje nadležnim tužiteljestvima u BiH, ali u svijetu. Džaferović se suglasio s predstavnicima Udruženja generala BiH da je potrebno financijski ojačati fondaciju iz koje će se financirati obrane svih branitelja BiH suočenih s optužbama, priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

30. svibanj 2023 17:54