StoryEditor

Džaferović: O Dodikovoj inicijativi nećemo ni razgovarati

Piše D  /  07.09.2020., 03:09h

"To naravno neće biti moguće, niti će to uopće biti tema na sjednici Predsjedništva BiH", izjavio je Džaferović za Fenu.

Kazao je da BiH ima dobre diplomatske odnose i s državom Izrael i s državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da BiH poštuje međunarodnopravne akte i rezolucije Ujedinjenih naroda.

"Ako Dodik zaista želi da s SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba bezrezervno poštivati Daytonski sporazum, a ne svako malo prijetiti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a", istaknuo je Džaferović.

Dodik bi, kako je naglasio Džaferović, trebao prekinuti blokade rada institucija, poštivati presude međunarodnih sudova, uključujući i one koje se odnose na genocid nad Bošnjacima te poštivati vladavinu prava i podržati NATO put BiH.

"Na kraju, neka ne vrijeđa veleposlanike prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država, kao što je to radio ranije, i neka podrži bilateralne sporazume koje BiH treba zaključiti s SAD-om ili agencijama iz SAD-a u borbi protiv terorizma, a ne da protiv njih pokreće vitalni entitetski interes", zaključio je Džaferović.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:31