StoryEditor

Džaferović: Europska komisija želi da BiH što prije dobije kandidatski status

Piše D  /  29.01.2019., 06:01h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je nakon sastanka kolektivnog vodstva države sa visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federicom Mogherini u Bruxellesu istaknuo je da Europska komisija želi da Bosna i Hercegovina status kandidatkinje za članstvo u uniji dobije do 1. studenog, javlja N1, prenosi Fena.

 

Kao važnim je istaknuo poruku Mogherini da je zapadni Balkan u vrhu prioriteta za Europsku uniju. Za njega je "impresionirajuće" što je Europska unija odlučna da se institucionalno poveže s državama zapadnog Balkana.

 

- Ova godina i mandat Europske komisije će do 1. studenog biti iskorišteni kako bi države napravile iskorak ka Europskoj uniji. Nema dileme da Europska komisija želi da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status najkasnije do 1. studenog ove godine - kazao je on.

 

Džaferović je naglasio da je razgovarano i o tome šta Bosna i Hercegovina treba uraditi u integraciji ka Europskoj uniji. Prema njegovim riječima, odgovori na Upitnik Europske komisije su praktično završeni i predstoje tehnički detalji u njihovom finaliziranju.

 

Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je podsjetio da mandatar za Vijeće ministara mora biti osoba koja će poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine.

 

- Nadam se da će ovaj susret potaći na konstruktivan odnos one koji nemaju konstruktivan odnos - istaknuo je on.

 

Džaferović je ocijenio kao ključnim za Bosnu i Hercegovinu djelovanje Washingtona i Bruxellesa.

 

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 13:47