StoryEditor

Džaferović: Dodik ozbiljno korača prema državnom zatvoru

Piše D  /  24.07.2021., 07:07h

Na pitanje novinara kako komentira stav vlasti u Srbiji da se stavlja žig genocida na srpski narod, Džaferović je kazao da nijedna presuda ne govori o narodu, već o režimu i izvršiteljima genocida.

"Takve stvari govore oni koji se žele skriti iza naroda. Dobra je vijest da je visoki predstavnik u BiH konačno nametnuo ovaj zakon. Zakon je došao sa zakašnjenjem, ali je dobro da je došao", kazao je Džaferović.

Na pitanje o izvještaju komisije Vlade RS-a o Srebrenici, Džaferović je kazao da rad te komisije predstavlja kazneno djelo po novom zakonu. "Neka dobro paze što rade jer je riječ o vrlo ozbiljnim kaznenim djelima koja se kažnjavaju vrlo strogim kaznama zatvora", kazao je.

U vezi s reakcijama iz RS-a i najavama Dodika da RS ide ka osamostaljenju, Džaferović je kazao da je "RS entitet u državi Bosni i Hercegovini i zauvijek će ostati u BiH. Bh. entitet RS ne ide nigdje, on ostaje u BiH. Jedino tako može postojati. A Dodik, ako tako nastavi, ozbiljno korača ka državnom zatvoru", kazao je. Kazao je da su bh. entiteti nastali u Daytonu, kao teški kompromis kako bi se zaustavio rat i uspostavio mir, te da entiteti mogu postojati samo u okviru države BiH.

"Bilo kakav poremećaj u Dayjonskom sporazumu značio bi nestanak entiteta jer su nastali u Daytonu, a BiH je postojala i prije Daytona, i postojat će, ako Bog da, do sudnjega dana. Nijedan entitet ne pripada samo jednom narodu. Niti je FBiH entitet samo Bošnjaka i Hrvata, niti RS samo Srba, već oba entiteta pripadaju svim narodima i ostalima", kazao je.

Kazao je da svi moraju poštovati Dayton i da prvi član Ustava kaže da "Republika BiH nastavlja svoje postojanje kao međunarodno priznata država", te da dalje Ustav govori o slobodi kretanja ljudi, roba i kapitala kroz cijelu BiH kao da uopće ne postoje nikakve entitetske linije.

O izjavama iz Srbije o "srpskom svetu", kazao je da "nema običaj komentirati izjave tamo nekih ministara, koji su takvi kakvi jesu, ali preozbiljna je priča o ‘srpskom svetu‘, koja se plasira u javnosti, jer Vulin govori o ujedinjavanju Srba i u političkom i državnom smislu, o tome da Srbima ne treba da zajedno žive u tuđoj državi, u EU, nego da žive u vlastitoj državi".

"Nažalost, Skupština Srbije je usvojila Strategiju obrambene politike u koju su uključili, možete misliti, bh. entitet RS. Sve govori da su to nagovještaji ataka na teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Onda to jesu 90-e", kazao je.

"To nije pravi put. Pravi put je da države surađuju, da poštuju međusobni suverenitet i teritorijalni integritet, da rješavaju otvorena pitanja, da dođe do katarze, da se ispravno odnosi prema prošlosti, da se poštuju odluke međunarodnih sudova. Da se ne skrivaju osuđeni za ratne zločine, kao Novak Đukić", kazao je.

Dodao je da je normalna suradnja pravi put i da je i jučerašnja odluka visokog predstavnika u tom smjeru, te da "za pametne ljude ovo treba biti put".

Dnevnik.ba

18. listopad 2021 16:22