StoryEditor
najava

Dvodnevni AJB dokumentarni film festival u Posušju 12. i 13. veljače

Piše fena  /  03.02.2024., 14:40h

Dvodnevni Al Jazeera Balkans (AJB) dokumentarni film festival održat će se 12. i 13 veljače u Posušju, u organizaciji Općine Posušje i Al Jazeere Balkans.

Tijekom dva dana biti će prikazana tri dokumentarna filma: ‘‘ Selo je moje‘‘, autora Jasmina Brutusa iz BiH, ‘‘Kockar nikad ne gubi‘‘, autorice Marije Stanojević iz Srbije te film ‘‘Istražitelj‘‘, autora Viktora Portela iz Češke.

Film ‘‘Selo je moje‘‘ donosi priču o jednoj porodici koja živi u selu Zvirnjača u općini Kupres, smještena je između Tomislavgrada i općine Prozor – Rama. Ovo selo, nekada puno života i užurbanosti, danas je gotovo prazno. Starosjedioci su otišli u inostranstvo u potrazi za boljim životom.Usred tog pustog krajolika stanuje Marijan Jonjić sa suprugom, troje djece i impresivnim stadom od više od 450 ovaca. Upravo im to stado osigurava egzistenciju u selu koji su mnogi napustili.

Film ‘‘Kockar nikad ne gubi‘‘ donosi priču o kockarima koji dane provode u kladionicama gdje su ekrani preko cijelog zida kako bi se istovremeno pratilo više utakmica, ali i rezultati klađenja. Kockarnice su i izvana i iznutra pretrpane svijetlećim znakovima koji mame prolaznike da uđu i ostanu što duže za aparatima. Film prati četiri muškarca različite dobi, karaktera i načina života koji priznaju šta njih privlači u takva mjesta.

Film ‘‘Istražitelj‘‘govori o haaškom istražitelju masakra na Ovčari koji se nakon 30 godina vraća na poprište zločina. Film prati Vladimíra Dzuru, bivšeg istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu koji je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja. Njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i uhićenje ratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te istraživanje etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Inače, dvodnevni AJB dokumentarni film festival dogovoren je u studenom prošle  godine. Načelnik Posušja Ante Begić dogovorio je suradnju s Al Jazeerom Balkans, te se sastao s generalnim direktorom Al Jazeere Balkans Tarikom Đođićem, direktorom AJB DOC-a i Al Jazeere Network Edhemom Fočom, filmskim producentom, redateljem i članom žirija AJB DOC-a Seadom Kreševljakovićem i direktorom marketing Al Jazeere Balkans Vedadom Sejfićem, priopćila je Općina Posušje.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:11