StoryEditor
europski put bih

Dvije države upozoravaju da ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo BiH

Piše desk  /  15.03.2024., 09:08h

Politico u jutrošnjem dnevnom biltenu "Brussels Playbook", piše da prema informacijama do kojih je došla njihova novinarka Barbara Moens, određen broj zemalja uključujući Nizozemsku i Dansku "upozoravaju da Europsko vijeće sljedećeg tjedna ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za početak pristupnih pregovora s EU, kao što je Europska komisija preporučila ranije ovog tjedna".

Prema informacijama do kojih je od četvorice diplomata došao Politico “na sastanku u srijedu, nekoliko zemalja EU zatražilo je pojašnjenje o iznenađujuće pozitivnom izvještaju o BiH”.

Diplomati koji su izrazili zabrinutost čini se imaju i potencijalni kompromis koji mogao bi biti politički – otvaranje vrata BiH, kao što je Europsko vijeće učinilo za Ukrajinu i Moldaviju u prosincu prošle godine, ali uključujući određene uslove za kasnije formalno pokretanje pregovaračkog procesa.

“Nećemo započeti prave pregovore ako ne bude više reformi”, rekao je jedan od diplomata, a prenosi Politico.

Uoči europskog samita će se održati i sjednica Vijeća za opće poslove EU koje treba pripremiti finalnu agendu za samita šefova država i vlada Unije, ovo će biti još jedna šansa da se raspravi napredak BiH prije konačne odluke. Europsko vijeće će 21. i 22. ožujka okupiti na samitu svih 26 lidera Europske unije koji će nakon što saslušaju izvještaj predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen odlučiti da li je BiH zadovoljila sve ranije postavljene kriterije.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:39