StoryEditor
nametanja

Duraković pokazao kako zna što je legitimno političko predstavljanje: SNSD izabrao "svog" Bošnjaka za predsjednika OV Srebrenica

Piše J.G.  /  16.09.2021., 14:58h
Bivši predsjednik Općinskog vijeća Srebrenica Ćamil Duraković jedan je od rijetkih bošnjačkih političkih dužnosnika koji je javno prepoznao važnost legitimnog političkog predstavljanja o čemu hrvatska javnost u BiH priča već godinama. Naravno, za bošnjačku javnost je legitimno političko predstavljanje (Hrvata) neprihvatljivo i okarakterizirano kao "nova podjela Bosne"

Duraković, koji je godinama već lider bošnjačke nacionalne zajednice u Srebrenici, danas je smijenjen s dužnosti predsjednika Općinskog vijeća ovog grada. Umjesto njega, na tu dužnost izabran je Salko Tursunović,  koji nema podršku Kluba Bošnjaka u OV Srebrenica. Kao takav, Tursunović nema legitimitet u ime Bošnjaka obnašati dužnost predsjednika OV Srebrenica.   

Duraković je rekao kako je izbor Tursunovića, koji je dobio podršku vijećnika SNSD-a, primjer političkog oportunizma.

"To je za nas novitet, mi smo jutros imali klub kao legitimno tijelo koje donosi odluke (u ime bošnjačkog naroda). Tursunović je samokandidirani Bošnjak. On je izoliran od Kluba Bošnjaka i neka on daje odgovore na pitanje svog izbora", rekao je Duraković sarajevskim medijima

Naglasio je kako je  Tursunovića izabrala srpska većina u OV Srebrenica te je naveo kako to sve govori o njegovom oportunizmu i šansi da iskoristi ovako složeno političko stanje da dođe na takvu poziciju.

"Smiješno je da su se kolege iz srpskih stranaka opredijelile surađivati s jednim Bošnjakom, a ne s klubom koji je imao šest osoba i koji nosi legitimitet Bošnjaka. Ukoliko žele dijalog s Bošnjacima, onda se prihvaćaju Bošnjaci onakvi kakvi jesu, a ne oni koji su podobni Mladenu Grujičiću, SNSD-u ili nekoj srpskoj stranci. U ovom slučaju odlučili su se naći podobnog Bošnjaka i surađivati samo s njim, a ne sa svim Bošnjacima", prenio je Durakovićeve riječi portal Klix.ba.

Klub Bošnjaka ranije je napustio današnju sjednicu Općinskog vijeća Srebrenica, a preostala većina izglasala je smjenu Durakovića. Potom je na tu funkciju izabran Salko Tursunović. Tursunović je bio kandidat inicijative Moja adresa: Srebrenica, a s pozicije broj 4 ušao je u Vijeće s 546 glasova.

Durakovićeve riječi u bošnjačkoj političkoj javnosti vjerojatno neće odjeknuti kako bi trebale.

Naime, kad Duraković kaže srpskoj politici u Srebrenici da "trebaju prihvatiti Bošnjake onakve kakvi jesu", onda se paralela s bošnjačkim nametanjem Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva nameće sama po sebi. Isto je i s "ubacivanjem" halal-Hrvata u Klub Hrvata u Domu naroda FBiH. Upravo ta ista bošnjačka politička javnost ne može prihvatiti "Hrvate takvi kakvi jesu" i prestati nametati im političke predstavnike.

Svaki narod u BiH mora moći nesmetano sam sebi izabrati sve političke predstavnike. To je jedini način da BiH dobije kakvu takvu budućnost. Sve drugo je obična prijevara koja BiH vodi ka raspadu.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:53