StoryEditor

Đukanović: Svjedočimo obnovljenim idejama o prekompoziciji zapadnog Balkana

Piše D  /  06.07.2021., 09:07h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da je politika proširenja Europske unije bila jedna od najuspješnijih politika EU, ali da je, nažalost, kada je došlo na dnevni red proširenje na zemlje zapadnog Balkana, nastupio zastoj.

“Mislim da taj zastoj otvara prostor za upliv trećih strana. Nažalost, te treće strane nastupaju sa platformama koje su suprotstavljene suštinskim europskim interesima i to unosi dodatnu konfuziju u politike država zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović u intervjuu za TV21.

Prema njegovim riječima, sada svjedočimo obnovljenim idejama o prekompoziciji zapadnog Balkana. Dodaje da su to one ideje s početka 90-ih godina prošlog stoljeća kada su na djelu bile ideje formiranja tri velike države zapadnog Balkana.

Đukanović kaže da je uvjerljivo najbolja budućnost za sva društva na zapadnom Balkanu europska i euroatlanska budućnost.

“Svi naši problemi koje vidimo, ekonomsko i demokratsko zaostajanje i nestabilnost, su posljedica našeg predugog izbivanja iz Europe”, smatra Đukanovića.

Smatra da EU što prije treba započeti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Treba dati viznu liberalizaciju Kosovu i dodatan impuls pregovaračkim procesu s Crnom Gorom i Srbijom”, poručio je Đukanović, prenosi antenaM.

Crnogorski šef države podsjetio da je zapadni Balkan urođeno euroskeptičan, jer je ostao izvan matičnih tijekova europske civilizacije nakon Drugog svjetskog rata.

Ponovio da je povratak SAD-a u partnerstvo s Europom odlična vijest.

“Mislim da će iz tog obnovljenog atlantskog saveza ogromne benefite dobiti i zapadni Balkan. Mislim da će to bitno utjecati i na završetak procesa proširenja, ali imati i brojne druge pozitivne učinke”, rekao je Đukanović.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 03:28