StoryEditor

Đukanović: SPC je instrument velikosrpskoga nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu

Piše D  /  25.09.2020., 02:09h

Đukanović je rekao da je konstituiranjem Skupštine počela finalna faza legitimizacije izbornog procesa i podsjetio da se Vlada mora konstituirati u sljedećih 90 dana.

"Izabran je predsjednik parlamenta i, iako neformalno, najavljen kandidat za predsjednika vlade. Kažem neformalno jer sada počinje teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik države obavlja konzultacije sa šefovima političkih stranaka", izjavio je Đukanović za Jutarnji.hr.

Odgovarajući na pitanje kako će izgledati kohabitacija, predsjednik Crne Gore je rekao da će, što se njega tiče, biti normalna.

Govoreći o tome zašto kao predsjednik države nije bio na konstitutivnoj sjednici parlamenta, Đukanović je rekao da su ga spriječile ranije preuzete obveze i dodao da je to "ipak samo jedno protokolarno pitanje".

"Puno važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobjednicima. Učinit ćemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko", poručio je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje je li stanje u Crnoj Gori takvo da može dovesti do građanskog rata, s obzirom na njegovu raniju izjavu da je spreman boriti se za Crnu Goru ne samo u parlamentu nego i u šumi, Đukanović je odgovorio da stanje nije tako loše.

"Crna Gora je najstabilnije društvo na zapadnom Balkanu. Vjerujem da možemo izdržati i ovaj eksperiment u koji je zemlja sada ušla", rekao je Đukanović.

Naveo je da se poslije 30 godina mijenja vlast i da se oporba, koja nikada do sada nije bila vlast, mora učiti tom poslu, a vlast se nakon 30 godina mora učiti oporbenom djelovanju.

Komentirajući to što je novoizabrani predsjednik Skupštine Aleksa Bečić prije nekoliko dana tražio da podnese ostavku, Đukanović je rekao da njegovu ostavku može tražiti tko god hoće i da je on legitimno izabrani predsjednik.

"Vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da trebam nastaviti raditi dalje. Tko ne bude želio surađivati, neće ugroziti moje funkcioniranje kao predsjednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlasti koji ću koristiti kao i do sada", istakao je Đukanović.

Komentirajući činjenicu da se vladajući blok dogovorio o podjeli funkcija uz posredovanje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Đukanović je rekao da je to samo vrlo dosljedno ponašanje nove parlamentarne većine.

On tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva bila "najaktivniji politički akter na izborima" i da je "u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu".

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 03:16