StoryEditor
sud bih

Državni službenici poslani na višegodišnju robiju: U suradnji s direktoricom tvrtke iz Čitluka reketarili hodočasnike u Međugorju

Piše desk  /  29.06.2022., 11:03h

Zaposlenici Službe za poslove sa strancima Boris Kordić i Josip Kvesić su jučer, 28. lipnja, nepravomoćno osuđeni na 14, odnosno 10 godina zatvora zbog organiziranog kriminala.

Sud Bosne i Hercegovine je naložio oduzimanje nezakonito stečene imovine vrijedne 60.000 KM.

Osuđeni su zbog zloupotrebe položaja i reketarenja hodočasnika Talijana u Međugorju. Riječ je o najvećoj presudi u posljednjih pet do deset godina za ovu vrstu kaznenih djela.

Iz Suda Bosne i Hercegovine bi trebali danas objaviti detalje presude.

Boris Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima, dok je Josip Kvesić bio inspektor u ovoj Službi. Bili su optuženi da su s direktoricom firme Vlamon iz Čitluka Vlatkom Puljić od 2012. do 2014. počinili kaznena djela kojima su oštećeni uglavnom strani državljani, piše Klix.ba.

Kordić se teretio i za navodno prisluškivanje bivše glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Ružice Jukić.

Visoke zatvorske kazne u predmetima teških kaznenih djela su rijetke. Među njima je i ona prošlogodišnja kada je Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno na devet godina zatvora osudio bivšeg direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Kemala Čauševića zbog primanja dara i drugih oblika koristi, pranja novca i zloupotrebe položaja. Osim toga, oduzeta mu je imovina vrijedna 1,7 milijuna KM.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:30