StoryEditor

Državljani BiH za godinu i pol popili oko 300 milijuna KM alkoholnih pića

Piše D  /  05.07.2019., 10:07h

Podaci su ovo potvrđeni za Avaz u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Evidentno je da raste uvoz alkohola u BiH, jer u odnosu na 2017. i 2016 godinu uvoz piva, vina, vermuta te rakije u prošloj godini porastao je za oko 20 miliona maraka! 

U prvih šest mjeseci ove godine UNO je registrirao uvoz 74,9 milijuna tona alkohola vrijednosti 83,8 milijuna KM. To znači da je na naše tržište za godinu i pol uvezeno alkohola u vrijednosti od oko 291 milijun maraka! 

Pivo je na vrhu liste omiljenih pića, a lani smo ga uvezli za 125,6 milijuna KM! Od siječnja do danas za pivo smo dali još 48,3 milijuna maraka.

Iako BiH ima domaće pivare s odličnim proizvodima, koji također imaju svoje kupce, jasno je da su ogromne svote koje se izdvajaju za alkohol, koji spada u luksuznu robu.

To ističe i Admir Kapo, predsjednik Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH“.

- Alkoholna pića, ali i voda, godinama se uvoze u enormnim količinama. Smatram da je to najviše utjecaj marketinga. Mi imamo pivare koje mogu pokriti kompletno tržište kvalitetom u odnosu na cijenu. Zato su podaci o količini uvezenog piva poražavajući - kaže Kapo.

Vino je na drugom mjestu i za godinu i pol uvezeno je oko 50 milijuna maraka. Vermut je na trećoj poziciji među najviše uvezenim alkoholnim pićima. 

Prema podacima UNO najviše piva u prošloj godini uvezeno je u BiH iz sljedećeh zemalja: 

56,8 milijuna maraka iz Srbije

27,4 milijuna maraka iz Hrvatske

16,3 milijuna maraka iz Slovenije

4,07 milijuna maraka iz Makedonije

3,2 milijuna maraka iz Njemačke

2,2 milijuna maraka iz Nizoemske

1,3 milijuna maraka iz Mađarske

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:10