StoryEditor
crna gora

Drastičan potez gradske vlasti u Tivtu prema Hrvatima

Piše desk  /  23.02.2022., 19:56h
Lokalna vlast u Tivtu odlučila je iseliti hrvatsku zajednicu iz Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi.

Prema službenom dopisu iz lokalne samouprave traži se da do 15. travnja ove godine Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum oslobodi prostor Doma kulture prostor i preda Općini Tivat na dalju upotrebu. 

Namjera tivatske vlasti da ne produži važeći Ugovor bila je jasna i predvidljiva još od trenutka kad su se predstavnici Hrvata u Skupštini Općine Tivat odlučili na bojkot sjednica, što je vladajuću koaliciju dovelo do nestabilnosti i mogućnosti gubitka vlasti. 

Dom kulture "Josip Marković" jedini je objekt toga tipa koji je ostao devastiran nakon razornog potresa iz 1979., a obnovljen je prije deset godina upravo zalaganjem Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum. U njemu se nalazi i Radio Dux, jedni hrvatski radio u Crnoj Gori, Hrvatska knjižnica Ljudevit Gaj, prostorije Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. U lastovskom Domu kulture koristi prostor i Klapa Jadran, kao i brojne sportske i kulturne udruge. On je prepoznat kao prostor susreta, književnih večeri, izložbi i svih onih sadržaja koji su na korist svim Tivćankama i Tivćanima, a i šire.

Jasno je, iz svega navedenog, da je riječ o klasičnom pritisku i ucjenjivanju hrvatske zajednice zbog političkih i ideoloških razlika s još uvijek aktualnom tivatskom vlašću, javlja Radio Dux.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 23:48