StoryEditor
sjever kosova

Dramatično na Kosovu: Srbi i dalje blokiraju promet, zatvorene škole

Piše desk  /  12.12.2022., 09:13h

Sjever Kosova i dalje je blokiran. Srbi koji prosvjeduju zbog uhićenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama, a područje blokira i kosovska policija. Preko prijelaza Brnjak i Jarinje ne može se prijeći ni pješice.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je Srbe sa sjevera Kosova da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije. Škole na sjeveru Kosova danas neće raditi.

Prema informacijama RTS-a, noć na sjeveru Kosova protekla je mirno.

Na barikadama koje su postavili kosovski Srbi je zasad mirno, ali su tenzije visoke.

U intervjuu koji je dao za agenciju Reuters, srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija traži da se oslobode svi uhićeni Srbi na sjeveru Kosova te da istovremeno traži da načine da se smanje tenzije u toj oblasti. Naglasio je kako kosovska policija "nema što raditi na sjeveru, osobito ljudi naoružani do zuba" te dodao kako to stvara neugodu i strah kod srpske populacije.

Nakon sastanka srpskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Vučić je izjavio i kako kosovski Srbi ne smiju sudjelovati u nasilju protiv trupa NATO-a i članova misije EU-a na Kosovu.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini u zajedničkom priopćenju zatražile su hitno uklanjanje blokada na putevima na sjeveru i "prestanak zastrašivanja i prijetnji nasiljem".

"Oni koji su podigli ilegalne blokade trebaju ih odmah ukloniti. Očekujemo da se prestane s prijetnjama nasiljem i sa zastrašivanjem", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:55