StoryEditor
Dmytro Kuleba

Dramatičan govor ukrajinskog šefa diplomacije u UN-u: "Rat u Ukrajini označio bi kraj svjetskog poretka koji je do sada postojao"

Piše desk  /  23.02.2022., 19:14h
Na sastanku Generalne skupštine UN-a u New Yorku, ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da bi rat u Ukrajini u punom obujmu označio kraj svjetskog poretka koji je do sada postojao i cijeli svijet odveo u neizvjesnost.

"Početak rata velikih razmjera u Ukrajini bit će kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo. Ako Rusija sada ne dobije oštar, brz i odlučan odgovor, to će značiti potpuni krah međunarodnog sigurnosnog sustava i međunarodnih institucija zaduženih za održavanje globalne sigurnosti“, rekao je Kuleba.

On je naglasio da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini.

"Ako stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a uspije prekršiti bukvalno sva pravila, ostale članice će se inspirirati njime i slijediti njegov primjer. Sada on pokušava da dokaže da su Ujedinjeni narodi slabi, neodlučni i nesposobni da brane svoju srž i principe“, rekao je, napominjući da Putin sprema tužnu sudbinu za UN.

"Kako Putin vidi ulogu UN-a? Kao ulogu Lige naroda. Ne smijemo dozvoliti Rusiji ono što ona želi", rekao je on.

Kaže da Liga naroda, međunarodna organizacija koja je postojala u prvoj polocini 20. stoljeća, zbog svojih nedostataka nije mogla spriječiti izbijanje Drugog svjetskog rata i na kraju je ugašena.

"Ako Ujedinjeni narodi sada naprave zaokret da postanu snažan i proaktivan igrač koji se ne boji odlučne akcije i upotrebe svih svojih snaga i snaga, uvjeren sam da će Rusija stati", rekao je.

Prema njegovim riječima, nitko neće moći da prebrodi krizu ako Putin krene u ofenzivu.

"Nitko neće moći da preživi ovu krizu ako Putin odluči da može da nastavi sa svojom agresijom na Ukrajinu. Vaše vlade i vaš narod suočit će se s bolnim posljedicama zajedno s našom vladom i narodom. Zato moramo iskoristiti ovu posljednju šansu da djelujemo i zaustavimo Putina tu gdje jeste. Jasno je da on sam neće stati“, rekao je Kuleba.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 23:19