StoryEditor
lider HDZ-a BiH

Dragan Čović: "Politička nadmudrivanja da ostanu u drugom planu, okrenimo se ekonomiji"

Piše desk  /  17.04.2024., 14:36h

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH prisustvovao je današnjoj konferenciji „EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu-Iskustva Republike Hrvatske“, u okviru 3. Mostarskog ekonomskog foruma na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Čović je, također, posjetio brojne domaće izlagače na Sajmu, a kako je za „Avaz“ kazao ovo je jedan od najuspješnijih Sajmova u zadnjih 15-tak godina i po strukturi gostiju, odnosno, izlagača, ali i povezanosti te brojnih konferencija koje se organiziraju, a kakva je bila i ova na kojoj su stručnjaci iz Republike Hrvatske prezentirali svoja iskustva i govorili o benefitima ulaska svoje države u Europsku uniju.

- To je potpuno nova dimenzija našeg približavanja Europskoj uniji, što sve trebamo uraditi, da bi mi iskoristili upravo ono što je Hrvatska uradila za pet godina,a da mi koliko možemo to skratimo, jer vidjeli ste koliko su naši susjedi u tom procesu. Znači, Srbija je 10 godina u tom procesu, Crna Gora 12, Sjeverna Makedonija 15 godina. Bosna i Hercegovina sa svim svojim iskušenjima i nesavršenostima u organizaciji mora težište s političkog prebaciti na ekonomsko, obrazovno da se možemo uhvatiti u koštac s izazovima i da osnova bude ekonomija, znanje i naša integracija, digitalizacija, a politička nadmudrivanja da ostanu u drugom planu, da jedno s drugim nikako ne stavljamo u isti vremenski okvir kada radimo. Jer, bojim se da ćemo onda imati ono stalno iskustvo svaka tri mjeseca neka kriza -rekao nam je Čović.

Podvukao je da nikakvim više izazovima visoki predstavnik ili bilo koji drugi predstavnik međunarodne zajednice ne smije ugroziti te procese i "da sami donosimo odluke"

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 04:00