StoryEditor
BiH je mala EU

Dodik: Put u EU je važan jer tako ispunjavamo san o životu Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica

Piše desk  /  12.03.2024., 13:54h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je pozdravio najavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će preporučiti Europskom vijeću otpočinjanje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Međutim, Dodik ističe još jednom kako njena najava ne znači mnogo ukoliko nećemo dobiti datum Međuvladine konferencije na kojoj bismo formalno otvorili pregovore. 

Predsjednik RS-a je rekao kako je zadovoljan pozitivnim signalima iz Europske unije jer ona za Srbe predstavlja, kako kaže, ispunjenje nacionalnog cilja o Srbima bez granica.

"Treba reći kako je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i presudnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu. Za nas je europski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja - život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica", poručio je.

Dodik je posebno zahvalio partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, kao sugovornicima "koji u potpunosti razumiju činjenicu da je BiH mala EU".

"Da može funkcionirati i da ide naprijed samo kada nijedan interes nije isključen, nego uključen u jednadžbu. Tada imamo pozitivan rezultat. Svako uplitanje stranaca u domaće tokove nije sabiranje naših različitosti u pozitivne procese, nego jednačina koja nas gura od zajedničkog cilja, a članstvo u EU to jeste", zaključio je.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 07:57