StoryEditor
član predsjedništva bih

Dodik: Za to što je BiH nepovratno podijeljena zemlja pokušavaju optužiti RS

Piše desk  /  15.04.2022., 19:02h
Oni pokušavaju da okrive sve nas za to. Negdje prođu, kod svojih tradicionalnih prijatelja – u Engleskoj imate jak muslimanski lobi iz BiH predvođen Arminkom Helić, koja tamo ima status baronese - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da priča ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković o navodnoj secesiji Republike Srpske prolazi na Zapadu bez obzira na to koliko bila lažna jer je stereotip koji je napravljen o Srbima u prošlom ratu samo probuđen i malo razbuktan.

Dodik je istaknuo da se za to što je BiH u ovom trenutku nepovratno podijeljena bez mogućnosti da ponovo bude sastavljena, pokušava optužiti Republiku Srpska.

- Mi smo pominjali mogućnost da se BiH raspadne kao zemlja ako ne nađe svoj unutrašnji dogovor. I danas tako mislim. BiH sve manje ima unutarnji dogovor o bilo čemu i navika muslimana da rješavaju stvar tako što će animirati zapadnjake prije svega, Britaniju i druge, je navika koju upražnjavaju - rekao je Dodik na konferenciji za tisak, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi RTRS.

On je, povodom izjave Turković kako međunarodna zajednica priprema dodatne mjere protiv vlasti u Republici Srpskoj ako se "ne prestane sa secesionističkim namjerama", rekao da je muslimansko političko Sarajevo bilo uspješno u proteklih nekoliko mjeseci u sotonizaciji Republike Srpske i da im to i nije bilo teško jer je stereotip koji je napravljen još iz rata samo probuđen i malo razbuktan.

Poručivši da se ništa od toga neće dogoditi, Dodik je ukazao da je u ovom trenutku BiH nepovratno podijeljena bez mogućnosti da ponovo bude sastavljena.

Ukazao je da je vidljivo da stvari ne funkcioniraju na relaciji muslimani – Hrvati u Federaciji, a nikako ne funkcioniraju na relaciji Republika Srpska – muslimansko političko Sarajevo.

- Oni pokušavaju da okrive sve nas za to. Negdje prođu, kod svojih tradicionalnih prijatelja – u Engleskoj imate jak muslimanski lobi iz BiH predvođen Arminkom Helić, koja tamo ima status baronese - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da muslimani pokušavaju da naprave atmosferu da su Srbi kolektivno načinili genocid, jer ako se neka zajednica proglasi da je formirana na genocidu, onda ona nema pravo postojati.

- Politički moramo da odbijemo tu medijsku, političku pripremu za konačnu eliminaciju Republike Srpske i mi to radimo. Srbi nisu počinili genocid kao narod, već su zločin počinili pojedinci. Negiram da su Srbi kao narod počinili genocid i negiram da je Republika Srpska genocidna tvorevina nego ona ima svoj status u međunarodnopravnom smislu dobijen Dejtonskim sporazumom i mi ništa osim toga ne tražimo - poručio je Dodik.

Ocijenio je da je razlog što Turkoviće priopćava namjere međunarodne zajednice o dodatnim mjerama protiv vlasti u Republici Srpskoj u tome što je očigledno da muslimani pričaju više s njima.

Dodik je napomenuo da su se, ipak, okolnosti promijenile.

- Priznajem da nam je mnogo lakše bilo boriti se do prije ovog sukoba u Ukrajini. Sada je neka druga atmosfera i oni ubrzavaju priču protiv Republike Srpske, jer računaju da, dok je ovaj sukob u Ukrajini da im je stvorena okolnost u kojoj mogu da nas dodatno sataniziraju - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Britanija uložila šest milijuna na Balkan za borbu protiv ruskog utjecaja i ukazao da je zapadni utjecaj veći od ruskog.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 12:56