SARAJEVO, 30. rujna (FENA) - Susret predsjedavateljai članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen koja boravi u posjeti BiH počeo je danas u Sarajevu.FOTO: FENA/ALMIR RAZIć -
StoryEditor
član predsjedništva

Dodik: U BiH nema dogovora, odcjepljenje RS se samo nameće

Piše desk  /  30.09.2021., 20:04h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je danas razgovarao s izaslanikom State Departmenta za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, te dodao da se razgovaralo i o pitanju odcjepljenja.

Dodik je istakao da se odcjepljenje Republike Srpske samo nameće.

- U BiH je nemoguće napraviti dogovor, ali mi poštujemo Daytonski sporazum  - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Istakao je da "Otvoreni Balkan" predstavlja dobru inicijativu.

- Postoje i oni koji su to problematizirači ali ovakva inicijativa je definitivno dobrodošla i mi ćemo nastaviti u tom pravcu. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica dobrodošla je, kako god da se ona zvala - dodao je Dodik.

Dodao je da su razgovarali na zahtjev Escobara.

- Dotakli smo se i ostalih važnih pitanja kao što  je potreba stabiliziranja političke situacije u BiH, koja već dugo živi u "nepravu" i u kojoj postoji visoki predstavnik koga mi ne priznajemo. Gospodin Escobar, naravno, podržava ulogu visokog predstavnika. Ne plašim se sankcija, već sam pod američkim - rekao je Dodik.

Kaže da je prošlo je vrijeme u kojem će Republika Srpska trpjeti intervencionizam međunarodne zajednice, koji je po pravilu bio uperen protiv Republike Srpske i Daytonskog sporazuma.

Dodik je danas razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, od koje je tražio kandidatski status i ublažavanje 14 europskih zahtjeva.

Rekao je i da je dobio uvjeravanja da je predsjednica EK privržena ideji o proširenja EU, ali je naglasio da tamo ima drugih glasova koji se čuju i koji šalju drugačije poruke.

Dodik smatra da priča o europskoj perspektivi, bez redizajniranja ideja, sada nije tako blizu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:20