StoryEditor
predsjednik republike srpske

Dodik tvrdi da od "europske priče nema ništa": Ako i dođe do neke odluke reći će da se otvara pregovarački proces bez datuma

Piše desk  /  23.02.2024., 16:20h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je europski put BiH igra mačke i miša i kako nema ništa od "europske priče".

- Ako dođe do neke odluke, to će biti pokrivalica za Zapad, koji će reći da se otvara pregovarački proces bez datuma. Turska je čekala na to 40 godina. To je igra mačke i miša. To služi onim u europskoj kancelariji kako bi rekli "eto pritisnuli smo domaće političare da nešto rade" - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je među 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti za proces pristupanja zakon o Ustavnom sudu BiH i podsjetio da je u Sarajevu dogovoreno donošenje nekoliko zakonskih propisa, između ostalog i onog o sukobu interesa u kojem je Srpska definirala da se to odnosi na sukob interesa na javnim dužnostima na nivou imenovanja u zajedničkim institucijama, a ne na nivou entiteta.

Dodao je da je razlog za to što Srpska već imamo svoj zakon o sukobu interesa, a ne zato što štiti nezakonitosti.

Dodik je ponovio na to da Sud i Tužiteljstvo BiH nemaju ustavnu osnovu i da ne može da se pravi nikakav novi sud na nivou BiH nego apelacijsko odjeljenje koje može odlučivati samo po zakonima koje donosi Parlamentarna skupština BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 03:20