StoryEditor
o crnoj gori

Dodik: Sve sliči na dobro izrežiranu predstavu s Komšićem i Izetbegovićem u epizodnim ulogama

Piše desk  /  12.09.2021., 09:12h
Izetbegovićeve i Komšićeve izjave ugrožavaju međuvjerski dijalog, kazao je Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da drugi bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić nije krio razočaranje rezultatima izbora u Crnoj Gori 30. kolovoza i da slom režima crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića nije još prebolio.

Dodik je rekao da ne zna kako bi drugačije shvatio Komšićev napad na Srpsku pravoslavnu crkvu koju Milo Đukanović, a onda i njegov sarajevski odvjetnik Komšić vide kao krivca za gubitak vlasti DPS-a.

- Komšiću, na primjer, nije palo na pamet da se zapita je li velika kršćanska pobuna koja se dogodila u Crnoj Gori rezultat diskriminacije i ugrožavanja osnovnih ljudskih i vjerskih prava od režima Mila Đukanovića, i to nad najbrojnijom vjerskom zajednicom u državi, istaknuo je Dodik u izjavi Srni. upitan da prokomentira izjavu Komšića da on, kako kaže, uzima aktivno sudjelovanje u projektu koji ima za cilj prekrajanje granica i destabilizaciju cijele regije.

Dodik je rekao da je "indikativno da samo u sedam dana imamo napade na SPC, najprije od Bakira Izetbegovića, a sada i od Željka Komšića.

- Sve sliči na negdje dobro izrežiranu predstavu, s njima dvojicom u epizodnim ulogama, u kojoj bi trebalo sugerirati da je SPC izvor nestabilnosti na ovom području, a onda da tu tezu prodaju međunarodnim centrima moći, dodao je Dodik.

Dodik je konstatirao da su izjave poput ove Komšićeve ili Izetbegovićeve od prije neki dan prešle s političkog na teren religijskog, ugrožavajući pritom dobar međuvjerski dijalog koji postoji u BiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:38