StoryEditor

Dodik: SNSD nema ništa sa SDA, ali s HDZ-om BiH ima partnerske odnose

Piše D  /  03.05.2021., 02:05h

Dodik je rekao novinarima u Banja Luci da o “naklonosti opozicije u RS Sarajevu govori niz egzaktnih primjera u zadnjih godinu, dvije”.

On je istaknuo da SNSD nema ništa sa SDA, ali da s HDZ-om BiH ima partnerske odnose, dodajući da se stranka koju vodi “nikada nije ujedinila s jednima ili drugima”.

“To što opozicija iz RS pokušava napraviti s opozicijom u FBiH već se manifestira. Dakle, to me uopće ne iznenađuje i tu treba reći da je to smislio neko od mentora sa strane i stranaca koji su rekli da bi to bilo dobro. Pa, eto neka izvole”, rekao je Dodik.

On je kazao da SNSD nije nikakvu predizbornu i postizbornu koaliciju pravio sa SDA i HDZ.

“Mi smo kao pobjednici u RS uzeli ono što nam pripada u pogledu predstavljanja RS i nikada nismo imali istinsku želju, ni namjeru da to radimo sa SDA. Oni su naprosto tamo u FBiH pobjednici. Mi nismo ti koji će birati između toga tko je tamo bolji ili lošiji. Onaj koga tamo izabere narod biće u strukturama vlasti i to bi trebalo biti normalno. Prošli mandat to nije bilo, pa smo vidjeli zastoj”, rekao je Dodik i naglasio da je na tom planu dobro što je “RS ponovo afirmirala svoje principe i stavove”.

On je ustvrdio da su priče o ujedinjavanju opozicija u FBiH i RS “počele još kada je SDS-ov Mladen Bosić držao predavanje na nekom fakultetu u Sarajevu”.

“Odatle treba vidjeti korijene svega toga, ali to nije njihova (opozicijska) već pamet stranaca – američke ili britanske ambasade. Nema tko drugi”, kazao je Dodik, prenosi Srna.

Dnevnik.ba

24. listopad 2021 18:49