StoryEditor
Srpski čan Predsjedništva BiH

Dodik: Schmidt lice bez legitimiteta, Zapad je uz Bošnjake

Piše desk  /  13.04.2022., 11:19h
Srpski čan Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je potpuno jasno da nije problem Dodik, već što se određeni krugovi nisu pomirili da Republika Srpska postoji i postojat će.

- Sve što sam ranije govorio o Christianu Schmidtu mislim i dalje - on je lice bez legaliteta i legitimiteta za funkciju na kojoj se predstavlja, i kao takav nije kvalificiran miješati se u unutarnja pitanja BiH. I da je po Daytonskom sporazumu predviđenim procedurama došao u BiH, a nije, to što je jučer uradio predstavlja kršenje Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma - naglasio je Dodik.

On je rekao da Schmidt nameće Republici Srpskoj ono što ne bi pristao da nameću njegovoj rodnoj Bavarskoj.

- Podsjećam ga da Ustav slobodne države Bavarske nju definira kao slobodnu i narodnu državu u kojoj odluke donose narodni predstavnici kroz Parlament. Te odluke tiču se pitanja čak i policije i vanjskih poslova, a naročito imovine. Odluka Christiana Schmidta je zato ništa drugo do nedemokratski i neeuropski čin u 21. stoljeću - rekao je Dodik za Srnu.

Ono na što nikada ne bi pristao kao građanin Bavarske, istakao je Dodik, Schmidt želi nametnuti srpskom narodu i Republici Srpskoj.

- Politička kriza u BiH je velika, to nitko ne spori. Ali, njeni korijeni nisu u Republici Srpskoj. Republika Srpska traži svoja prava koja tisuću kilometara dalje najnormalnije ostvaruju građani države iz koje dolazi gospodin Schmidt. Republika Srpska i srpski narod imaju svoje demokratske procedure i svoje izabrane predstavnike i nitko problem u BiH neće riješiti na ovaj način - istakao je Dodik.

On je konstatirao da je sada potpuno jasno da nije problem Dodik, već je problem što se određeni krugovi nisu pomirili da Republika Srpska postoji i postojat će.

- Ne napadaju oni Republiku Srpsku zbog Dodika, već Dodika zbog Republike Srpske. Problem je u sarajevskoj političkoj eliti koja misli da može srpskom i hrvatskom narodu nametnuti unitarnost. To je nemoguće. Ne samo zato što mi povijesno imamo pravo na naše postojanje ovdje već na to demokratski ne pristajemo - rekao je Dodik.

On je konstatirao da sve dok je Zapad uz sarajevsku političku elitu ono što ostaje Republici Srpskoj jest sloga među srpskim političkim predstavnicima i sloga među Srbima uopće.

- Јa ću ponovo učiniti sve da okupim srpske političke predstavnike i da zajedno pošaljemo poruku da su ovakve stvari za nas neprihvatljive, osim ako Christian Schmidt misli da ovim utječe na politička zbivanja u predizbornoj godini. Ako mu je to namjera, onda bih mu samo mogao reći da će srpski narod znati ocijeniti tko štiti njegova prava na postojanje i opstanak, na isti način kako bi to znao i njegov bavarski - poručio je Dodik.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 11:24