StoryEditor
predsjednik rs

Dodik: Schmidt je srušio europski put BiH po američkim uputama

Piše desk  /  04.04.2024., 17:56h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je smisao cijelog "cirkusa" s Cristianom Schmidtom otimanje imovine Srpskoj.

- Kaže da će on čuvati Srpsku, da hoće da ohladi situaciju, a izazvao je potpuni kaos i to u trenutku kada je BiH pokazala da može samostalno donositi odluke i da vraća svoj suverenitet, koji su urušili stranci. Nijemac, koji je ovdje došao na nelegalan način i lažno se predstavlja Srbima, drži lekcije i priča o Europi - naveo je Dodik na društvenim mrežama, prenosi RTRS.

On je istaknuo da je Schmidt američki potrčko čiji je jedini cilj da silom i nametanjem provede njihove želje.

- Kaže da će donijeti Europu BiH, a pita što nije u redu s nametanjem rješenja suverenoj zemlji. Ne samo da je nelegalan, nego je i neuračunljiv - naglasio je Dodik.

On je rekao da je i Europa jasno poručila Schmidtu da ne podržava njegovo nametanje.

- To niko normalan ne može da podrži, osim onih koji imaju interes da se održi kolonijalni karakter BiH - jasan je Dodik.

Dodik je istaknuo da je Republika Srpska rekla sve što je imala na temu nelegalnog Schmidta.

- Od svih aktera očekujemo da pokažu da u BiH nema mjesta za strane intervencije i da žele sačuvati daytonsku BiH - rekao je on.

Dodik je poručio da u BiH nema mjesta ni za Schmidt ni za nametanja.

- On je srušio europski put po američkim uputama i samo njegovim odlaskom BiH se može vratiti ispunjavanju ovog strateškog cilja - istakao je Dodik.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 00:31