StoryEditor
predsjednik rs

Dodik s Putinom: Odbijamo se pridružiti sankcijama Zapada prema Rusiji. Nećemo u NATO

Piše desk  /  21.02.2024., 16:16h

Odbijamo se pridružiti sankcijama Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, istaknuo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju.

- Potvrđujemo dobre odnose koje Srpska ima i gaji prema ruskoj državi i prema Vama. Oni što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Istaknuo je da Zapad želi izdejstvovati to svaki dan.

- Pogotovo bez oklijevanja odbijamo da se pridružimo članstvu u NATO - jasan je bio Dodik.

Istakao je da su Srbi dva puta bombardirani, Srpska jednom, Srbija drugi put.

- I znate, mogu vam posvjedočiti da danas imamo ogroman broj mladih ljudi, tek novorođene djece koje imaju posljedice od osiromašenog uranija, a čak 10 puta je povećano zračenje na tom dijelu, kao i malgine bolesti uzrokovane tim bombardiranjem - rekao je Dodik.

Istakao je da tako nije logično ni normalno da Srpska prihvati članstvo u NATO.

- Zapad kad je došao, odmah je privatizirao poslovne banke i sada biraju hoće li raditi s nama i to čine iz čistih političkih razloga - naveo je Dodik.

Naglasio je da je Srpska stabilna politički i institucionalno.

- Dakle, održavamo se stabilno. Nemamo posebnih izazova, ali je primjetno stalno podrivanje opozicije i alternativnih grupa prema stabilnosti Srpske - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Srpska ima odlične odnose s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

- To nam posebno olakšava situaciju što se tiče Europe, Međutim čitavo rukovodstvo Srpske, predsjednik Vlade, predsjednik NSRS, srpski član Predsjedništva BiH i ja, svi smo dobili sankcije SAD i Britanije. Zahvaljujući našim prijateljima u EU, Europa nije uvela iste sankcije nama - dodao je Dodik.

Naveo je da će Srpska ojačati.

- Ali, evo kod nas narod kaže što vas ne uništi, to vas ojača. Takom da mi vjerujem da ćemo mi izaći još jači uz pomoć prijatelja - naveo je Dodik.

Istakao je Srpska u BiH funkcionira u složenim okolnostima.

- Raduje nas da i to primjećujete, jer ste nedavno u jednom obraćanju primijetili da razumijete odnose u BiH. Oni nimalo nisu jednostavni i oni su složeni. Dodatno su usložnjeni, jer smo mi još uvije pod međunarodnim protektoratom, jer se nalazimo u slojevima zapadne intervencije - istaknuo je Dodik.

Naveo je da je na sceni zloupotreba Dejtonskog sporazuma, koja je najviše izražena od strane jednog stranca koji nije legalan.

- On nije potvrđen u Vijeću sigurnosnosti UN, a predstavlja se kao visoki predstavnik. Vama se zahvaljujem, zato što imate pažnju prema tom pitanju, jer da imaju ovlasti, sigurno bi ukinuli Srpsku - rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

 

30. travanj 2024 06:17